DECA DOZIVALA U POMOĆ, POLICAJCI ČEKALI: Srceparajući snimci tokom pucnjave u Teksasu, pokrenuta istraga (VIDEO)

Tanjug

29. 05. 2022. u 07:51

ISTRAŽNI organi u Teksasu pokušavaju da utvrde koje su kritične greške napravljene u reagovanju na smrtonosnu pucnjavu u školi u Juvaldeu, uključujući i pitanje zašto je gotovo 20 policajaca ostalo ispred učionice dok su deca pozivala u pomoć.

ДЕЦА ДОЗИВАЛА У ПОМОЋ, ПОЛИЦАЈЦИ ЧЕКАЛИ: Срцепарајући снимци током пуцњаве у Тексасу, покренута истрага (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/ABC NewsLive/Tanjug AP

U fokusu istrage Teksaškog odeljenja javne bezbednosti je i pitanje zašto su policajci čekali u hodniku gotovo sat vremena pre nego što su ušli i ubili napadača, prenosi Rojters.

Uz sve više poziva na nezavisnu istragu, te sve veće kritike na odgovor policije, policija iz Hjustona i Dalasa pristigla je u Juvalde kako bi pomogla lokalnim snagama.

Istražitelji u međuvremenu i dalje traže motiv napada. Salvador Ramos, 18-godišnji srednjoškolac koji je napustio srednju školu, nije imao krivični dosje i nije imao istoriju mentalnih bolesti, a sve više na videlo izlaze njegove poruke koje je slao na društvenim mrežama.

Najmanje dvoje dece pozvalo je pomoć iz par susednih učionica četvrtog razreda nakon što je Ramos u utorak ušao u školu s poluautomatskom puškom AR-15, rekao je ranije ove sedmice šef Teksaškog odeljenja za javnu bezbednost Stiven Mekro.

Ukupno je najmanje osam poziva hitnoj pomoći upućeno iz škole, dok je policija čekala napolju.

Dvoje dece koja su zvala pomoć su preživela.

Mekro je naglasio da je nadležni na licu mesta, načelnik policijske uprave školskog okruga, pogrešno utvrdio da je Ramos zabarikadiran u školi te da deca više nisu u opasnosti, omogućivši time policiji da se pripremi za napad.

- Bila je to pogrešna odluka i tačka - istakao je Mekro, priznajući da standardni protokoli zahtevaju od policije da se odmah suoči s aktivnim školskim napadačem, umesto da čeka pomoć.

Taktički agenti granične patrole na mestu događaja bili su frustrirani nedostatkom jasnih uputstava od komandanta, verujući da je to odgodilo napore da se zaustavi napad, rekao je izvor iz policije.

Izvor navodi da kada su taktički agenti ušli u učionicu škole iza balističkog štita, napadač je izašao iz ormara i pucao na njih.

Službeni izveštaji o policijskoj reakciji ne daju jasne odgovore.

Guverner Teksasa Greg Abot, dan nakon ubistva, pohvalio je hrabrost policije, a u petak je rekao da je "ljut" jer su ga istražitelji doveli u zabludu o tim informacijama.

Demokrata iz Teksasa Hoakin Kastro pozvao je na nezavisnu istragu FBI-a, a u petak je posetio školu i izjavio za Rojters da je duboko uznemiren zbog protivrečnih informacija koje su se pojavile.

BONUS VIDEO: PRAZNI RAFOVI U NJUJORKU - U SAD znak za uzbunu zbog nestašice hrane za bebe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Veliki povratak Donalda Trampa u Belu kuću – ovo se dešava jednom u 130 godina!