MARIJA ZAHAROVA: Amerika izaziva krizu hrane u Ukrajini, slanje oružja naplaćuje žitom

M.Đorđević

28. 05. 2022. u 11:21

Sjedinjene Američke Države svojim delovanjem same izazivaju krizu sa hranom u Ukrajini, dok Ruska Federacija namerava da nastavi da isporučuje hranu i drugu robu u dobroj nameri, rekla je u komentaru portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi RIA Novosti.

МАРИЈА ЗАХАРОВА: Америка изазива кризу хране у Украјини, слање оружја наплаћује житом

Foto: Profimedia

- zjava američkog predsednika DŽoa Bajdena od 10. maja o potrebi traženja mogućnosti za izvoz 20 miliona tona žita iz Ukrajine poklopila se sa potpisivanjem zakona o Lend lizu. Ispostavilo se da će Kijev plaćati oružje pšenicom. U stvari, sami Amerikanci provociraju u Ukrajini prehrambenu krizu, lišavajući je rezervi žita, navodi se u komentaru.

Prema rečima Zaharove, SAD i EU nameravaju da izvezu 20 miliona tona žita iz Ukrajine u roku od 2,5 meseca, navodno radi slanja u afričke i bliskoistočne zemlje kako bi sprečile prehrambenu krizu.

- Međutim, u stvarnosti, žito se transportuje do skladišta u Evropi.Za isporuku su organizovane železničke, drumske i rečne rute do odredišta u Nemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Rumuniji i Bugarskoj, objasnila je ona.

Istovremeno, Rusija nastavlja da bude odgovoran učesnik na globalnom tržištu hrane, napomenula je Zaharova.

- Nameravamo da nastavimo da u dobroj veri ispunjavamo obaveze iz međunarodnih ugovora u pogledu izvoza poljoprivrednih proizvoda, đubriva, energenata i drugih kritičnih proizvoda. Svesni smo važnosti ovakvih snabdevanja za obezbeđivanje socio-ekonomske stabilnosti u raznim regionima sveta“, naglasila je ona.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije podsetilo je da su glavni katalizator postojećih negativnih trendova na tržištu hrane bile antiruske sankcije Zapada, koje su dovele do kidanja veza u oblasti globalne logistike i transportne infrastrukture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UPRAVO SAZNAJEMO! Vest koju je Vučić zaboravio da saopšti: 100.000 ljudi koji su dobili vaučere od 5.000, dobiće još 10.000 dinara