FINSKI MINISTAR OPTIMISTIČAN: "Pre ili kasnije ćemo biti članica NATO"

Tanjug

27. 05. 2022. u 21:53

FINSKI ministar spoljnih poslova Peka Havisto izrazio je optimizam da će pre ili kasnije Finska i Švedska biti članice NATO i rekao da će se razgovori sa turskom vladom nastaviti jer Ankara preti da će blokirati pridruživanje dve države alijansi.

ФИНСКИ МИНИСТАР ОПТИМИСТИЧАН: Пре или касније ћемо бити чланица НАТО

Foto: EPA

U intervjuu za "Si En En" Havisto je rekao da očekuje da će se tema o članstvu Finske u NATO i prevazilaženju trenutnog protivljenja Turske pojaviti u njegovim razgovorima sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom tokom njihovog susreta kasnije danas, dodajući da je prilično uveren da su i druge zemlje NATO razgovarale sa Turskom.

Delegacije Finske i Švedske, koje su prošle nedelje zvanično podnele zahtev za članstvo u NATO, otputovale su u Tursku ranije ove nedelje na razgovore o pristupanju NATO.

Sve članice NATO moraju odobriti pristupanje novih članica.

Havisto, koji nije prisustvovao razgovorima, nazvao je to dobrim sastankom i rekao da je trajao pet sati.

Foto: Piksabej

On je kazao da postoje evropski i finski zakoni i politike koje usmeravaju akcije Finske u vezi sa glavnim zahtevima Turske - proglašenjem Radničke partije Kurdistana (PKK) terorističkom organizacijom, ukidanjem kontrole izvoza oružja, izručenjem kurdskih militanata koje Turska smatra teroristima.

Međutim, Ibrahim Kalin, portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana rekao je posle posete delegacije da proces ne može da napreduje ukoliko se bezbednosni problemi Turske ne reše konkretnim potezima.

Havisto je rekao da je postojao dogovor da se ti razgovori nastave, ali da sledeća runda još nije dogovorena.

- Iz naše perspektive vremenski okvir je od suštinskog značaja, jer se radujemo samitu NATO u Madridu. Nadamo se da će tokom samita NATO nove članice biti barem pozdravljene i potvrđena ''Politika otvorenih vrata'' NATO, ali naravno, pravo je svake države članice da utiče na proces - rekao je on.

BONUS VIDEO:

VOJSKA DNR U "AZOVSTALjU": Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)