ČOVEK ZBOG KOGA SU DEPORTOVALI NOVAKA PRIZNAO PORAZ: Skot Morison odlazi sa vlasti, opozicija vodi na izborima

Tanjug

21. 05. 2022. u 16:04

AUSTRALIJSKI premijer Skot Morison izjavio je da priznaje poraz na danas održanim opštim izborima, dodajući da iako brojanje glasova nije završeno, po svemu sudeći će opoziciona Laburistička partija formirati vladu.

ЧОВЕК ЗБОГ КОГА СУ ДЕПОРТОВАЛИ НОВАКА ПРИЗНАО ПОРАЗ: Скот Морисон одлази са власти, опозиција води на изборима

Skot Morison, Foto AP

- Razgovarao sam sa liderom opozicije i budućim premijerom, Entonijem Albanezeom, i čestitao mu izbornu pobedu - rekao je Morison u obraćanju na televiziji, preneo je Rojters.

Morison je dodao da će će povući sa mesta lidera Liberalne partije.

Na taj način biće završen period od osam godina i devet meseci koliko je na vlasti bila Morisonova konzervativna koalicija.

Podetimo, Skot Morison je bio glavni akter drame početkom godine, kada najboljem svetskom i srpskom teniseru Novaku Đokoviću onemogućen ulazak u zemlju kako bi branio titulu na Australijan Openu.

Tada se spekulisalo da Morison situaciju sa prvim reketom sveta koristi za prikupljanje političkih poena pred izbore. Australija je tada odbila da Đokoviću izda vizu na osnovu medicinskog izuzeća od vakcinacije protiv kovida, baš u momentu kada je među građanima rastao bes zbog višemesečnog strogog lokdauna.

Morison je postao premijer 2018. godine, podsetio je Rojters.

Prethodno su australijske televizijske stanice izvestile da se opoziciona Laburistička partija bliži pobedi na današnjim opštim izborima u toj zemlji.

Birači su okrenuli leđa vladajućoj konzervativnoj koaliciji u korist nezavisnih i manjih partija fokusiranih na klimatska pitanja, prenosi Rojters.

Laburisti bi, nakon devet godina u opoziciji, mogli da preuzmu vlast, ali će im za to možda biti potrebna podrška Zelenih i drugih ekološki orijentisanih političkih snaga, navodi britanska agencija.

Glasači su, pokazuju delimični rezultati, očigledno kaznili Liberalno-nacionalnu koaliciju premijera Skota Morisona u bogatim gradskim mestima, a posebno u Zapadnoj Australiji, procenjuju mediji.

Konačni rezultati izbora će se verovatno, duže čekati, jer je rekordan broj ljudi glasao poštom, prenosi britanska agencija.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati