MEDINSKI PORUČIO KIJEVU: Poljski “prijatelji” će prvom zgodom „odgristi“ teritorije na zapadu Ukrajine

Novosti online

18. 05. 2022. u 18:44

JEDAN od ukrajinskih 'prijatelja' - Poljska će prvom zgodnom prilikom jednostavno „odgristi“ njene zapadne teritorije, smatra pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski.

МЕДИНСКИ ПОРУЧИО КИЈЕВУ: Пољски “пријатељи” ће првом згодом „одгристи“ територије на западу Украјине

Foto: Printskrin

-Po našem shvatanju, jedan od centara za odlučivanje (Kijeva) su njihovi zapadni prijatelji. Ali, pored takvih prijatelja, neprijatelji i nisu potrebni. Poznavajući istoriju, nemam nikakve sumnje da će njihov 'prijatelj' Poljska prvom zgodnom prilikom 'odgristi' zapadnoukrajinske teritorije, smatra Medinski.

Prema njegovom mišljenju, aktuelna kijevska vlast ima ograničeni suverenitet i sama je toga svesna.

-Oni tako lukavo kažu: Znate, shvatite to kako hoćete, ali imamo nekoliko centara za odlučivanje, istakao je Medinski.

Krajem aprila direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio je da Vašington i Varšava rade na planovima uspostavljanja političke kontrole Poljske nad „istorijskim posedima“ u Ukrajini. Suštinski, prema njegovim rečima, radi se o pokušaju ponavljanja istorijskog „dogovora“ u korist Poljske nakon Prvog svetskog rata, kada je kolektivni Zapad predvođen silama Antante proglasio da Varšava ima pravo prvenstva u okupaciji dela Ukrajine radi zaštite stanovništva od „boljševičke pretnje“, kao i na uključivanje tih teritorija u sastav poljske države. Kako je još ocenio, planirano je da se „mirovni kontigent“ Poljske rasporedi u onim delovima Ukrajine, gde je pretnja od direktnog sukoba sa Oružanim snagama Rusije minimalna.

Portparol ministra za koordinaciju poljskih obaveštajnih službi Stanislav Žarin te izjave nazvao je „lažima“. Žarin tvrdi da je cilj širenja takvih informacija navodno podrivanje sardanje Poljske i Ukrajine. Na to je ruska Spoljnoobaveštajna služba odgovorila da su izjave Nariškina zasnovane na obaveštajnim podacima iz nekoliko pouzdanih izvora.

Početkom maja poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da granice između Poljske i Ukrajine „više neće biti“, kao i da narodi dve zemlje mogu da žive zajedno, „gradeći zajedno svoju zajedničku sreću i snagu“. Kako smatra zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev, Poljaci su proglasili podelu ove zemlje, a Zapadna Ukrajina je poželjan plen za Poljsku pod velom lepih reči o večnom bratstvu.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RUSKI KOMANDOS O BORBI SA DESNIM SEKTOROM: "Predali su se, veliki pozdrav građanima Rusiji!"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!