PRED SUSRET BAJDENA I DRAGIJA: General Bertolini – EU ne postoji, samo NATO, odnosno SAD

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

09. 05. 2022. u 21:40

“NATO bojkotuje pregovore, Dragi sluša, Šolc ne“ ili „Dragi je veći atlantista od SAD“ ili „Linija Dragija napred sa sankcijama, a stići što pre do zaustavljanja oružanih sukoba i verodostojnih pregovora“; tačno i jedno i drugo i treće zavisi koje novine čitate u Italiji.

ПРЕД СУСРЕТ БАЈДЕНА И ДРАГИЈА: Генерал Бертолини – ЕУ не постоји, само НАТО, односно САД

Foto: EPA

Uoči sutrašnjeg susreta u Vašingtonu između italijanskog premijera Mario Dragija i američkog predsednika Džo Bajdena raznolikih ocena i upozorenja na pretek je a s obzirom na izjavu generalnog sekretara NATO Jens Stoltenberga da „NATO neće prihvatiti nikada aneksiju Krima“ i da je „Alijansa odlučna ako budu potrebni i meseci i godine da pobedi Putina“.

Nema danas oda o sastanku Dragija sa Bajdenom, ima uzdržanosti ili kritika kako političkih tako i vojnih analitičara. Lideri EU, G7 nisu istog saglasja, ali Dragi je sa Bajdenom apsolutno na prvoj liniji iako nemački kancelar Olaf Šolc „upozorava da se isključi bilo kakva odluka koja bi uvela Nato u rat“ i da se isključe „samostalni putevi u odnosu na SAD, na Nato i EU.“

Veliki broj italijanskih političkih lidera raznih političkih polova zauzima distancu, ne i lider Demokratske partije (PD) Enriko Leta. Mateo Salvini lider Lige misli da Dragi treba da zauzme smirenije tonove, Đuzepe Konte lider Pokreta 5 zvezdica smatra da Dragi treba da zauzme distancu od Bele Kuće, od vojne eskalacije, i to nisu ni slučajno usamljeni glasovi u Italiji.

Veliki vojni strateg general Marko Bertolini (bio operativni komandant Komande vojnih snaga u raznim međunarodnim misijama) sa ogorčenjemn govori da je EU „nestala“, postoji „samo NATO“, i dakle „postoje samo SAD“. To je veoma loš preduslov za gašenje eskalacije kako pokazuje i pojavljivanje Stoltenberga koji isključuje mogućnost da Krim može da bude priznat kao ruska teritorija. Krim je Putinov nezaobilazni resurs, pre svega zato što tamo porevashodno žive Rusi i što garantuje izlazak na Crno more. Stoltenbergova izjava pokazuje da je baš Krim najosetljivija tačka čitavog sukoba, zaključuje Bertolini.

I ima još jedan problem, naglašava general, Stoltenberg ne može da govori u ime Zelenskog, on je generalni sekretar NATO, koji predstavlja jednu nadnacionalnu oranizaciju i već tim više ne može da govori u ime pojedinačnih zemalja. I posebno što Ukrajina ne čini deo NATO, ne može on da nameće uslove.

-Od početka rata dva suparnika nisu Putin i Zelenski već Putin i Bajden. To je već očigledno svima ne vidm kako bi se moglo to negirati. Nije da prvi put Zelenski želi da otvori pregovore, ali biva zaustavljen. Ne od Ervrope, ona je iščezla, njen se glas više ne pojavljuje osim da potvrdi ono što kaže NATO, a NATO kaže ono što kažu SAD.

I u zaključku u vezi sa posetom Dragija Bajdenu stoji da ako Dragi u ime jedne zemlje EU, Italije, treba da „daje savete“ Bajdenu to je dokaz da Evropa ne postoji, Evropa ne govori.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna