NEMAČKE HAUBICE IPAK IDU U UKRAJINU: Lambrehtova - Isporučićemo sedam samohodnih haubica

Tanjug

06. 05. 2022. u 11:39

NEMAČKA će Ukrajini isporučiti sedam samohodnih haubica, izjavila je danas nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

НЕМАЧКЕ ХАУБИЦЕ ИПАК ИДУ У УКРАЈИНУ: Ламбрехтова - Испоручићемо седам самоходних хаубица

Foto AP

Teško naoružanje će biti izbrisano iz inventara Bundesvera i isporučeno Ukrajini čim bude osposobljeno tokom narednih nedelja, naveli su Lambrehtova i načelnik odbrane Nemačke general Eberhard Zorn novinarima u slovačkom gradu Sliač, prenosi Rojters.

Očekuje se da će obuka prve grupe od oko 20 ukrajinskih vojnika na „Pancer haubici 2000“ početi sledeće nedelje u nemačkom gradu Idar-Oberštajn, izjavio je Zorn.

Lambrehtova će se sastati sa svojom holandskom koleginicom Kajsom Olongren kasnije tokom dana u Sliaču, gde su obe zemlje rasporedile protivvazdušnu odbranu „patriot“ čim je počeo sukob u Ukrajini, navodi Rojters.

Holandija je ranije obećala Ukrajini pet ovakvih haubica.

„Pancer haubica 2000“ je jedno od najmoćnijih artiljerijskih oružja koja poseduje Bundesver, a može da pogodi ciljeve na udaljenosti od 40 kilometara.

Foto: Tanjug/AP

Berlin će takođe isporučiti prvi paket municije za haubice koje je napravila nemačka odbrambena kompanija KMV, saopštio je Zorn, a dalja nabavka municije će se obavljati direktno između Kijeva i kompanije.

Nemačka je prošle nedelje prvi put pristala da Kijevu isporuči teško naoružanje, tenkove za protivvazdušnu odbranu „gepard“.

Većina teškog naoružanja koje su zemlje NATO-a do sada poslale Ukrajini je oružje sovjetske proizvodnje, koje se još uvek nalazi na zalihama istočnoevropskih država članica NATO-a, a Sjedinjene Američke Države i neki drugi saveznici su počeli da snabdevaju Kijev zapadnim haubicama, prenosi britanska agencija.

BONUS VIDEO - RUSKI "ALIGATOR" I "KROKODIL" U AKCIJI: U brišućem letu jure ka ukrajinskim položajima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!