NA METI BRISELA PARTIJARH KIRIL I RUSKA NAFTA: Evropska unija uvodi šesti paket mera protiv Moskve

SEDAMDESETOG dana rata u Ukrajini, EU je krenula u profilisanje tzv. "šestog paketa" sankcija protiv Rusije. Na meti su ruska nafta, ali i ruska pravoslavna crkva, odnosno njen patrijarh, kao i portparol ruske vlade.

НА МЕТИ БРИСЕЛА ПАРТИЈАРХ КИРИЛ И РУСКА НАФТА: Европска унија уводи шести пакет мера против Москве

Foto AP

- Odustaćemo progresivno od dobavljanja ruske sirove nafte u sledećih šest meseci, a rafinisanih proizvoda do kraja ove godine – poručila je Fon der Lajenova pred evroposlanicima u Strazburu, predstavljajući novi set mera.

Prva dama evropske izvršne vlasti je, međutim, svesna da to neće biti jednostavno.

- Budimo jasni: neće biti lako. Ali, jednostavno, moramo da radimo na tome – poslala je poruku "tviterom".

Najavila je kontrolisani izlazak, tako da zemlje imaju vremena da utvrde diversifikaciju snabdevanja. Njena ideja je da se "izvrši maksimalan pritisan ka Rusiju sa minimalnim uticajem na evropske privrede". Nije, međutim, objasnila kako.

Njen predlog o progresivnom evropskom embargu na rusku naftu, nije naišao na odobravanje u Budimpešti. Mađarska vlada je odmah poručila da ovaj predlog ne pruža nikakvu garanciju za energetsku bezbednost ove zemlje.

- Ne vidimo plan koji se odnosi na način da se sprovede uspešna tanzicija na osnovu ternutnih predloga koji bi garantovali energetsku sigurnost Mađarske – saopštili su iz pres-službe mađarske vlade agenciji "Frans pres".

Francuska agencija je došla i u posed informacije da se embargo sprema i ruskom patrijarhu Kirilu, kao i protiv portparola Kremlja Dimitirija Peskova, njegove supruge, kćerke i jednog sina. Nova lista ličnosti kojima je uveden embargo sadrži 58 imena, a treba da je potvrde zemlje članice ubrzanom procedurom.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je takođe najavila da će iz sistema "sfivt" biti isljkučena "Sberbanka", za koju je istakla da je "daleko najveća ruska banka", kao i dve druge veće banke. Naglasila je da banke imaju ključnu važnost u ruskom finansijskom sistemu i naglasila da će to "ojačati potpunu izloaciju i smanjiti kapacitete Moskve da finansira rat u Ukrajini."

Istovremeno, predsednik Evropskog Saveta Šarl Mišel je najavio da će EU značajno pojačati vojnu podršku Moldaviji, istakavši da Brisel ima obavezu da podrži Moldaviju. On je u Kišinjevu, na zajednčkoj konferenciji za medije sa moldavskom predsednicom Majom Sandu naglasio da je EU u potpunosti solidarna s ovom zeljom, u podršci njenoj stabilnosti, bezbednosti i teritorijalnom integritetu.

BONUS VIDEO: AVIONI NADLEĆU MOSKVU: Piloti ruskih akrogrupa i vazdušnih snaga vežbaju za paradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024