RUSI ODGOVORILI PAPI FRANJI: "NJegova izjava je za žaljenje" - Otkriveni detalji razgovora crkvenih poglavara

Novosti online

04. 05. 2022. u 13:11

RIMSKI papa Franja je u nekorektnom tonu izneo detalje svog razgovora sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom, što je za žaljenje, saopštilo je Odeljenje za spoljne crkvene odnose RPC.

РУСИ ОДГОВОРИЛИ ПАПИ ФРАЊИ: Његова изјава је за жаљење - Откривени детаљи разговора црквених поглавара

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/AP Photo/Andrew Medichini

Patrijarh Kiril je 16. marta razgovarao putem video-linka sa poglavarima Rimokatoličke crkve, rimskim papom i kenterberijskim nadbiskupom Džastinom Velbijem. Teme razgovora su bile pomoć izbeglicama, pravo svakog čoveka da ispoveda veru i maternji jezik bez političkog progona i uloga hrišćana u potrazi za mirom u Ukrajini.

- Za žaljenje je što je mesec i po dana nakon razgovora sa patrijarhom Kirilom, papa Franja izabrao pogrešan ton da prenese sadržaj ovog razgovora. Ovakve izjave teško da će doprineti uspostavljanju konstruktivnog dijaloga između rimokatolika i Ruske pravoslavne crkve, što je posebno neophodno u sadašnjem vremenu - navodi se u obrazloženju.

Patrijarh Kiril je papi rekao da je sukob počeo 2014. godine Majdanom u Kijevu, koji su rezultirali promenom ukrajinske vlasti. Posebnu pažnju posvetio je događajima u Odesi u maju 2014. i njihovim posledicama, pošto je "stravična lekcija Odese uticala na odluku stanovnika jugoistočne Ukrajine da brane svoja prava".

Takođe, patrijarh Kiril je podsetio na prekršeno obećanje NATO-a da se neće širiti na istok. Tokom razgovora sa pontifom, on je predložio da se postavi pitanje kako crkve mogu uticati na celu situaciju i pomoći u jačanju mira i izbegavanju eskalacije.

Papa Franja je u intervjuu koji je u utorak objavio list Korijere dela sera rekao da je patrijarh Kiril, tokom njihovog onlajn sastanka, "sa papira koji je držao u ruci čitao opravdanja" za specijalnu operaciju u Ukrajini.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: AZOVCI SKRNAVILI SVETINjE - "Hram su pretvorili u vojnu bazu"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave