RUSKI EKSPERT PORUČUJE: Azijsko tržište će uskoro postati ključno za „Gasprom“

Novosti online

04. 05. 2022. u 11:25

AZIJA bi za pet do sedam godina mogla da postane glavno izvozno tržište za rusku kompaniju „Gasprom“, rekao je menadžer fonda investicione kompanije „Alfa kapital“ Dmitrij Skrjabin.

РУСКИ ЕКСПЕРТ ПОРУЧУЈЕ: Азијско тржиште ће ускоро постати кључно за „Гаспром“

Foto Printskrin

- Azijska tržišta će za pet do sedam godina postati glavna za „Gasprom“. Pitanje je u ceni isporuka i razvoju odgovarajuće infrastrukture za transport gasa, uključujući i u Kini - rekao je on, podsećajući da je ruski predsednik Vladimir Putin naložio Vladi da do 1. juna predstavi plan izgradnje odgovarajuće infrastrukture, uključujući predloge za veliki razvoj sistema gasovoda u istočnom Sibiru, kako bi se izvoz gasa usmerio na kinesko tržište.

- Prema našim procenama, Kina sada troši oko 350 milijardi kubnih metara gasa godišnje, dok najveći deo energetskog bilansa (oko 70%) i dalje čini ugalj - rekao je naš sagovornik.

Potražnja za gasom u zemlji će porasti na 450-480 milijardi kubnih metara do 2025. godine, dodao je Skrjabin, pozivajući se na izjave kineskih stručnjaka.

- Prema našim procenama, u narednih 10 godina možemo govoriti i o bilion kubnih metara gasa godišnje (pod uslovom da se ugalj aktivno zamenjuje gasom) - rekao je on.

Trenutno se ruski gas isporučuje Kini gasovodom „Snaga Sibira“. Isporuke su počele krajem 2019. godine, a 2020. godine iznosile su 4,1 milijardu kubnih metara. Planirano je da se godišnje povećava obim isporuka dok se ne postigne projektovani kapacitet od 38 milijardi kubnih metara do 2025. godine. Uzimajući u obzir novi sporazum, koji je potpisan u februaru, ukupan kapacitet isporuka Kini „dalekoistočnom“ rutom mogao bi da dostigne 48 milijardi kubnih metara godišnje.

Pored toga, u toku je izrada projekta „Snaga Sibira 2“ koji predviđa izgradnju gasovoda do Kine preko teritorije Mongolije. Njegov kapacitet biće 50 milijardi kubnih metara godišnje.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RUSKI "ALIGATOR" I "KROKODIL" U AKCIJI: U brišućem letu jure ka ukrajinskim položajima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a