"JEDNOSTRANE SANKCIJE SU JEDINI INSTRUMENT ZAPADA": Lavrov - "NATO grubo krši obaveze preuzete na najvišem nivou"

Novosti onlajn

27. 04. 2022. u 15:54

ZAPAD je jednostrane nelegitimne sankcije učinio glavnim i gotovo jedinim instrumentom svoje spoljne politike, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

ЈЕДНОСТРАНЕ САНКЦИЈЕ СУ ЈЕДИНИ ИНСТРУМЕНТ ЗАПАДА: Лавров - НАТО грубо крши обавезе преузете на највишем нивоу

Foto: EPA

- Veliku pažnju smo posvetili sprečavanju negativnog uticaja na našu praktičnu saradnju zbog delovanja jednostranih nelegitimnih sankcija, koje je takozvani kolektivni Zapad učinio gotovo glavnim, a možda i jedinim instrumentom svoje spoljne politike - rekao je Lavrov tokom konferencije za štampu nakon pregovora s eritrejskim kolegom Osmanom Salehom Muhamedom.

Govoreći o Ukrajini, šef ruske diplomatije je napomenuo da Rusija ulaže izuzetne napore kako bi rešila humanitarnu situaciju u toj zemlji.

- Ispričali smo našim kolegama iz Eritreje kakve zaista impresivne napore ruska strana čini da bi rešila humanitarne probleme u Ukrajini - dodao je ministar.

Foto AP

Prema rečima ruskog diplomate, Moskva vrlo ceni objektivan i odgovoran stav zvanične Asmare o situaciji u Ukrajini.

- Cenimo razumevanje fundamentalne prirode te situacije, koja je neraskidivo povezana s globalnom krizom evropske bezbednosne arhitekture kao rezultatom agresivne politike NATO-a. Alijansa grubo krši obaveze preuzete na najvišem nivou, uključujući OEBS, o tome da niko ne jača svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih - rekao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Eritreje izrazio je punu podršku Rusiji u vezi sa situacijom u Ukrajini.

- Zarad izgradnje globalnog mira i bezbednosti, izgradnje sveta zasnovanog na međusobnom poštovanju, saradnji i prosperitetu, potreban nam je svetski poredak koji će stvarati svi i za svakoga, u kome neće biti dominacije jedne zemlje ili regionalnih blokova moći. Zato izražavam punu podršku Rusiji. Nadam se da će Rusija i Ukrajina uspeti da nađu bilateralno rešenje - naglasio je on.

Prema njegovim rečima, unipolarni svet sada prolazi kroz transformaciju i preraspodelu moći kako bi postao pravedniji i stabilniji, ali to koče oni koji žele da zadrže svoje privilegije. Kako kaže, u Eritreji to razumeju.

- Sastajemo se u izuzetnim okolnostima za Rusiju i Ukrajinu, kao i za one koji koriste ovaj sukob u svoje svrhe. Eritreja je jasno pokazala svoj stav po ovom pitanju - naglasio je ministar.

BONUS VIDEO:

RUSI IZVELI RAKETNI UDAR: "Kalibar" ispaljen sa fregate Crnomorske flote

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)