DRAMATIČAN BILANS NASTRADALIH MIGRANATA U MEDITERANU: Na italijanskim obalama pronađeno 17 tela izbeglica

Milica Ostojić

26. 04. 2022. u 14:57

U 24 sata pristiglo oko 600 migranata u raznim plovilima na italijanske obale.

ДРАМАТИЧАН БИЛАНС НАСТРАДАЛИХ МИГРАНАТА У МЕДИТЕРАНУ: На италијанским обалама пронађено 17 тела избеглица

Foto AP

U jednoj akciji spasavanja spaseno njih 400 u mestu Pocalo, provincija Raguza na Siciliji. Dramatični bilans „tihe“ migracije koja kreće ka italijanskim obalama u nadi da će stići do Evrope do sada broji 17 mrtvih i 12 koji se vode kao nestali.

Polaze ponajviše sa libijskih obala, a u poslednje vreme se naglo uvećava broj onih koji kreću sa obala Tunisa, kao što se desilo krajem sedmice kada su se prevrnule četiri barke u zalivu Sfax u Tunisu i 17 našlo smrt u morskim dubinama. Na brodu je bilo 120 osoba, od kojih je 98 spaseno, 17 tela do sada pronađeno, a 5 se vode kao nestali.

Prošle noći usledila je jedna maksi operacija spasavanja 45 milja južno od Porto Palo u Sirakuzi, na motornom ribarskom brodu krcatom sa 400 osoba spasavano je sa više motornih čamaca Obalske straže, a more je bilo veoma uzburkano, spasena su 383 migranata, mnogi su pošli iz Sirije, veoma veliki broj žena, dece i familija.

Gradonačelnik mesta Pocalo Roberto Amatuna smatra da je sezona iskrcavanja, pa tako smatra i da su tragedije zbog nelegalnih iskrcavanja tek počele da se dešavaju. U međuvremenu se nastavlja u kontinuitetu spasavanje migranata sa libijskih obala. U panici sa jednog motornog čamca palo je u vodu 15 osoba, samo je troje spaseno, a ostali su potonuli, izveštavaju nevladine organizacije koje takođe učestvuju u spasavanju. I ponovo je počela prava invazija iskrcavanja na ostrvo Lampeduza, kao i na Panteleriju koja je samo 70 kilometara udaljena od tuniske obale.

Ništa nije bolja situacija ni na obalama Kalabrije. U Krotone na obalama Jonskog mora stiglo je devet barki od januara. Tzv.turska ruta sve je aktivnija i situacija je više nego zabrinjavajuća zato što se o njoj gotovo i ne govori, a migranti stižu iz Sirije i Avganistana. Prošle godine na tu obalu je stiglo 49 barki sa 6.000 osoba, a u manje od četiri meseca već je sedam barki sa gotovo 1.000 migranata. Poslednja tura je stigla juče sa stotinak Kurda koji su krenuli sa turskih obala. Problem je što na toj obali nema struktura za smeštaj pa se improvizuju mesta za privremeni smeštaj.

Od početka godine do 22. aprila, po izveštaju italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, na italijanske obale stiglo je 8.669 migranata, od tog broja je najviše Egipćana, 22 posto, 1.014 maloletnika koji nemaju pratnju, a smrt u morskim dubinama našlo je 566 osoba, dok je 4.613 uočeno i vraćeno u Libiju, među kojima je i 112 maloletnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)