USKRŠNJI "EGZODUS" GRKA: Masovno krenuli ka ostrvima i izletištima na morskoj obali

Zvonko Šimunec-dopisnik iz Atine

22. 04. 2022. u 15:39

"PASHA sto horio" (Uskrs na selu) tradicionalni običaj Grka da najradosniji praznik provedu u krugu porodice, po mogućstvu u ”zavičaju”, posle dvogodišnje korona-pauze, eksplodirao je ovih dana.

УСКРШЊИ ЕГЗОДУС ГРКА: Масовно кренули ка острвима и излетиштима на морској обали

Foto: Nenad Živanović

Putuje se u dva pravca-prema Severu, ka Larisi i Solunu, kao i na Zapad, preko Korinta u pravcu brojnih atraktivnih destinacija na Peloponezu.

Iz Pireja, Rafine i Lavrija isplovilo je samo u četvrtak 46 trajekta krcatih putnicima.

Gužve na naplatnim rampama su ogromne, ali su putari bili spremni pa se osim standardne naplate putarina koriste i mobilne ekipe koje rade punom parom.

Ipak, čeka se oko sat vremena na naplatu, ali dobar deo se odlučuje za obilaznice gde nema gužve, a ni troška.

Gruba procena nadležnih je da će makar milion Atinjana Uskrs provesti van svojih domova, a treba imati u vidu i da je duž morske obale prema Sunionu, ove godine vanredno otvoreno preko 50 hotela u kojima mesta više nema.

Na oduševljenje turističkih radnika, iz raznih destinacija stižu vesti da je čak 98 odsto svih kapaciteta rezervisano i da će prihodi od ovogodišnje proslave Uskrsa podsetiti na onu rekordnu iz 2019.

Na Krfu nema ni jednog slobodnog mesta u hotelima. Na brzinu pripremljeni apartmani se stavljaju u funkciju, jer je poznato da je proslava Uskrsa na Krfu nezaboravan događaj.

Kao da je neko dao znak da strah od korona pošasti treba smestiti u zaborav, Grci su masovno krenuli ka ostrvima i izletištima na morskoj obali da simbolično najave kraj restrikcija i uspešnu turističku sezonu.

Kako je dobar deo uskršnjih i prvomajskih praznika, povezanih s ”nešto slobodnih” dana, kompletirao dvonedeljni odmor, biće zanimljivo iѕračunati kakve će posledice to doneti.

Cene iz dana u dan rastu, uprkos velikim naporima premijera Kirijakosa Micotakisa da zaštiti najugroženije slojeve stanovništva, od subvencija za struju, do povećanja minimalne zarade…

Ali, o tome će se misliti posle praznika.

Konačno je prilika da se slavi bez straha. KALO PASHA!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave