TRAŽE RUSE DA IM SE PREDAJU: Novinar Danijel Simić boravio u Marijupolju, kaže da Ukrajinci izbegavaju vojsku DNR

B. SUBAŠIĆ

22. 04. 2022. u 10:12

RAT u Ukrajini je mnogostruko uvećana slika najstrašnijih ratnih prizora u bivšoj Jugoslaviji, kaže Danijel Simić, predsednik Udruženja novinara Republike Srpske i dugogodišnji izveštač sa prostora Donjecka i Luganska. On ukazuje da Zapad i njegovi mediji nisu pokazivali zanimanje za ovaj prostor tokom osam godina bombardovanja i humanitarne katastrofe ruskog stanovništva u Ukrajini, a da sada lije krokodilske suze zbog Ukrajinaca koji su im važni samo kao topovsko meso.

ТРАЖЕ РУСЕ ДА ИМ СЕ ПРЕДАЈУ: Новинар Данијел Симић боравио у Маријупољу, каже да Украјинци избегавају војску ДНР

Privatna arhiva

- Ovaj utisak je bio naročito jak kada sam ovih dana boravio u Marijupolju bez ruske pratnje koja bi uticala na moje sagovornike. Preostali građani koji žive u podrumima pod ruševinama zgrada i kuvaju na logorskim vatrama od uništenog nameštaja ispričali su mi da su razaranja počela uoči dolaska ruske vojske. Azov, "Desni sektor" i druge neonacističke formacija počele su da artiljerijom ruše i spaljuju Marujipolj radi medijskog efekta, a zatim su koristili civilne objekte kao uporišta, praveći od njih legitimne vojne ciljeve. Kada su vojnici Donjecke republike i Rusije došli, neonacisti su pobegli u katakombe ogromnog metalurškog kompleksa. Prošao sam kroz njihove nedirnute rovove, tranšeje i protivtenkovske prepreke od betonskih piramida povezanih bodljikavom žicom, koje su nedirnute jer borbi oko njih uopšte nije bilo - otkriva Simić.

On ukrajinski sukob opisuje kao visokotehnološki u svakom pogledu, od primene totalne informativne manipulacije do korišćenja najsavremenije ratne tehnike.

- Poređenja radi, razaranje Vukovara čini se kao dečja igra u odnosu na prizore u Marijupolju, gde ljudi žive bez struje, vode, gasa i telefona u podrumima, pod ruševinama. Ovde je i zadnje selo imalo gasnu mrežu, pa su se mučili učeći da prežive ložeći vatru i kuvajući na ognjištima od šuta sa nekom rešetkom preko žara od uništene drvenarije. Teško je slušati njihova objašnjenja kako su izginule komšije plitko sahranjivali u travnjacima jer iscrpljeni od gladi nisu imali snage da ih ukopaju valjano. Oni kažu da Zapad licemerno govori o humanitarnoj katastrofi, ali ne kaže da nije poslao ni gram humanitarne pomoći, već samo priča o municiji i oružju. Marijupoljci su mi rekli da im je svanulo posle oslobođenja, jer sada svakodnevno dolaze kamioni koji donose hranu i humantarnu pomoć, isključivo iz Rusije. Zanimljivo je da ukrajinski vojnici pokušavaju da se predaju isključivo ruskoj armiji, jer se plaše vojske oblasti Donjecka čija su naselja osam godina neprestano bombardovali i ubijali civile - navodi Simić.

RAT KAO SVAKODNEVICA

BOMBARDOVANjE je u Donjecku svakodnevica, kaže Danijel Simić: - Posle nedavnog ukrajinskog raketnog napada, kada je u centru grada ubijeno 20 i ranjeno 28 civila, život nije stao ni za trenutak. Na poprište nesreće sam stigao i sa njega sam se vratio gradskim prevozom. Zatekao sam sanitet, vatrogasce i policajce kako rade svoj posao, dok građani, oguglali, mirno prolaze kraj njih. O tome zapadni mediji ne izveštavaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a