POSKUPEO GAS 5,5 ODSTO: Cena dostigla 1.100 dolara

P. Z. S. / ria.ru

21. 04. 2022. u 19:45

CENA gasnih fjučersa u Evropi porasla je u četvrtak za 5,45 odsto, na 1.110 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci londonske berze ICE.

ПОСКУПЕО ГАС 5,5 ОДСТО: Цена достигла 1.100 долара

Foto: Arhiva


Cena najbližeg, majskog fjučersa na indeks najvećeg evropskog čvorišta TTF na otvaranju trgovanja iznosila je 1.027 dolara, što je bio minimalni pokazatelj trgovačke sesije. Kotacije su pokazivale rast tokom cele trgovačke sesije, maksimalna vrednost je bila 1120 dolara.

Cene gasa su porasle krajem zime i početkom proleća nakon što je predsednik Vladimir Putin 21. februara potpisao ukaze o priznavanju suvereniteta Donjecke i Luganske Narodne Republike, a 24. februara Rusija je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Početkom marta, zbog bojazni od zabrane uvoza ruskih energenata, cene gasa su četiri dana zaredom dostigle istorijske maksimume, nakon čega su do sredine meseca pale za više od tri puta. Rekord cene od 3.892 dolara za hiljadu kubnih metara dostignut je 7. marta.

Međutim, značajno povećanje cena gasa u Evropi počelo je prošlog proleća, kada je prosečna spot cena na TTF hub indeksu fluktuirala u rasponu od 250-300 dolara za hiljadu kubnih metara. Krajem leta vrednost ugovora sa isporukom dan unapred premašila je 600 dolara, a početkom oktobra već 1.000 dolara.

Stručnjaci su rast cena pripisali nekoliko faktora: velikoj potražnji za tečnim prirodnim gasom (LNG) u Aziji, ograničenoj ponudi velikih dobavljača i niskom nivou punjenja u evropskim podzemnim skladištima nakon dugih hladnih zima i vrućih leta. Ovako uporno visoke cene nisu viđene u istoriji gasnih čvorišta u Evropi od 1996. godine.

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI U AKCIJI: Pogledajte kako su uništili utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja