PSI RATA HRLE U UKRAJINU: Kijev regrutovao skoro 7.000 plaćenika iz 63 zemlje, najviše iz Poljske

M.Đorđević

17. 04. 2022. u 19:05

KIJEV je od početka specijalne operacije regrutovao više od 6.800 stranih plaćenika iz 63 zemlje, rekao je novinarima u nedelju portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi TASS.

ПСИ РАТА ХРЛЕ У УКРАЈИНУ: Кијев регрутовао скоро 7.000 плаћеника из 63 земље, највише из Пољске

Foto Tanjug/AP

„Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, kijevski nacionalistički režim je u Ukrajinu privukao 6.824 stranih plaćenika iz 63 države“, rekao je Konašenkov. Prema zvaničnom predstavniku ruskog Ministarstva odbrane, najviše plaćenika došlo je iz Poljske - 1.717 ljudi. 

„Oko 1.500 plaćenika stiglo je iz Sjedinjenih Država, Kanade i Rumunije. Po 300 ljudi iz Velike Britanije i Gruzije. 193 osobe stigle su iz oblasti Sirijske Arapske Republike pod kontrolom Turske“, dodao je on.

"Oružane snage Ruske Federacije do danas su uništile 1.035 stranih plaćenika, njihov broj je u opadanju i trenutno iznosi 4.877 ljudi. Još 912 plaćenika odbilo je da učestvuje u neprijateljstvima i pobeglo je iz zemlje“, rekao je Konašenkov.

On je podsetio da strani plaćenici po međunarodnom humanitarnom pravu nemaju status boraca.

"Oni su došli u Ukrajinu da zarade novac ubijajući Slovene. Zato je najbolje što ih čeka krivična odgovornost i duge zatvorske kazne", rekao je Konašenkov.

Oko 400 stranih plaćenika, većinom iz Evrope i Kanade, opkoljeno je kao deo ukrajinske grupe u fabrici Azovstal, rekao je portparol Ministarstva odbrane.

BONUS VIDEO: UKRAJINSKI NACIONALISTA OSTAVLjEN OD SVOJIH: Iznenađen humanim ophođenjem milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)