AMERIČKI VETERAN IZDRŽAO 15 DANA U UKRAJINI: Doživeo nervni slom pa napisao: Toliko je užasno, nisam mogao da nastavim

M.Đorđević

25. 03. 2022. u 22:09

HJU Li, američki vojni veteran koji je služio u Avganistanu 2012. godine, došao je u Ukrajinu kao dobrovoljac, ali je odlučio da ode dve nedelje kasnije.

АМЕРИЧКИ ВЕТЕРАН ИЗДРЖАО 15 ДАНА У УКРАЈИНИ: Доживео нервни слом па написао: Толико је ужасно, нисам могао да наставим

AP//Efrem Lukatsky

Pošto je proveo 13 sati u evakuaciji gruzijskog vojnika koji je ubijen u blizini Irpina, Li se psihički slomio i odlučio da je njegov rat završen.

Li je služio u mehanzovanim jedinicama SAD od 2010. do 2017. godine, a tokom službe je raspoređen u Avganistan 2012. 

„Osećam se neprijatno što sam otišao tako brzo, ali da li ste ikada videli nešto tako užasno i srceparajuće, da ne možete da nastavite? Za mene je bilo tako“, rekao je on za američki portal Task end purpos.

Njegov odlazak se poklapa sa problemima unutar međunarodne legije, koja je imala za cilj da omogući strancima da se bore protiv Rusa pošto je da je Ukrajina naglo otpustila prve dobrovoljce koji su se prijavili u jedinicu, nakon njihovog osrednjeg učinka u borbi.

Sada Ukrajinci ponovo razmišljaju o tome da regrutuju strance fokusirajući se na visoko obučene borbene veterane, kao što su snajperisti, rekao je ukrajinski general za ovaj portal. Jasno je da proces provere za međunarodnu legiju ima mnogo propusta. 

Li je naveo da je bio smešten sa volonterima koji su iznosili sumnjive tvrdnje da su bivši specijalci, ali im je nedostajala disciplina ili profesionalizam.

„Oni provode dan puni amfetamina, testosterona, steroida i ko zna kakvih drugih droga koje su prokrijumčarili u ratnu zonu“, napisao je Li na Fejsbuku. 

„U suštini rade šta hoće, a ukrajinski vojni oficiri to ili dozvoljavaju, ili su nemoćni da to zaustave.

Le je kako je rekao došao u Ukrajinu jer je želeo da pomogne ali je doživeo nervni slom posle izvlačenja tela poginulog gruzijskog plaćenika.

„Današnja misija je bila ta koja me je slomila“, napisao je kasnije na Fejsbuku.

Kada je izvlačenje završeno, nije mogao da prestane da plače 10 minuta dok se borio da se pribere, naveo je. Tako je njegova misija da pomogne Ukrajincima bila završena.

„Preživeo sam napade krstarećim projektilima, stalno granatiranje artiljerije, kretanje kroz neprijateljsku teritoriju, hladnoću do kostiju, bolest, glad i muku povratka naših mrtvih iz rata“, napisao je Le na Fejsbuku. „Umoran sam veoma", napisao je.

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI UKRAJINSKI S-300! Dron je locirao moćan sistem protivvazdušne odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)