EKSPLODIRALA CENA STRUJE: U Češkoj poskupeli energenti 400 procenata

P. Z. S. / ria.ru

16. 04. 2022. u 00:22

U ČEŠKOJ je zabeležen eksplozivan rast cene struje, nade u poboljšanje situacije blede pred našim očima, piše list Lidovki.

ЕКСПЛОДИРАЛА ЦЕНА СТРУЈЕ: У Чешкој поскупели енергенти 400 процената

Foto: Profimedia/Ilustracija


Ove godine snabdevači plaćaju struju za narednu godinu četiri puta više nego 2021. godine. Megavat-čas struje za isporuku sledeće godine sada košta 194 evra, za 2024. 141 evro, a za 2025. 120 evra. Prodaja za 2026. počela je sa 105 evra. Generalno, poslednjih godina cena megavat-sata se kretala oko 30-50 evra, navodi se u materijalu.

Cena gasa je još više porasla. Isporuke za sledeću godinu prodaju se za 93 evra, a za 2024. za 69 evra. Prosečna cena gasa poslednjih godina se kretala oko 15-20 evra.

Sve to, napominje list, stavlja veliki teret na pleća krajnjeg korisnika.

Ranije, krajem marta, zamenik ministra industrije i trgovine Češke Rene Nedela rekao je da Prag „nema plan” u slučaju iznenadnog prekida isporuke gasa Evropi iz Rusije. Takođe, šef Ministarstva saobraćaja Martin Kupka kasnije je rekao da zemlja ima rezerve gasa za oko 30 dana.

U međuvremenu, vlasti zemlje nastavljaju da insistiraju na jačanju antiruskih sankcija uvedenih nakon početka specijalne vojne operacije.

Situacija u Ukrajini postala je izgovor za pojačani pritisak sankcija na Rusiju. Između ostalog, u Evropi su sve glasnije izjave o potrebi smanjenja zavisnosti od ruskih energenata. Kurs odbijanja isporuke nafte i gasa aktivno podržavaju Sjedinjene Države, koje pozivaju alternativne proizvođače da povećaju svoju proizvodnju. Međutim, poremećaj lanaca snabdevanja doveo je do ekonomskih problema u Evropi i SAD, pre svega do viših cena hrane i goriva.

BONUS VIDEO - IZGRADNjA GASOVODA SRBIJA-BUGARSKA: Premijerka Brnabić prisustvovala početku radova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi