ENTONI BLINKEN: SAD pozivaju zemlje širom sveta da prestanu da kupuju rusko oružje

Novosti online

12. 04. 2022. u 09:17

SAD pozivaju sve zemlje da ne kupuju oružje od Rusije, dok odluka o mogućim sankcijama Indiji za kupovinu ruskih sistema S-400 još nije doneta, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken posle bilateralnih razgovora šefova ministarstava odbrane i spoljnih poslova SAD i Indije na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vašingtonu.

ЕНТОНИ БЛИНКЕН: САД позивају земље широм света да престану да купују руско оружје

Foto: EPA

- Nastavljamo da pozivamo sve zemlje da izbegavaju velike nove dogovore o nabavci ruskih sistema naoružanja, posebno u svetlu onoga što Rusija radi u vezi sa Ukrajinom - rekao je on.

- Još nismo doneli odluku o potencijalnim sankcijama ili potencijalnim izuzecima od sankcija - dodao je šef američke diplomatije, odgovarajući na pitanje o potencijalnim sankcijama Indiji zbog kupovine S-400.

Blinken je priznao da „postoji duga istorija odnosa između Indije i Rusije, uključujući i vojnu opremu“.

- Ova veza je zaživela pre mnogo godina, kada nismo imali priliku da budemo partner Indije. Sada možemo i spremni smo da budemo takav partner, da budemo prioritetni bezbednosni partner Indije - rekao je državni sekretar.

- Ovo je jedna od oblasti o kojoj smo danas detaljno razgovarali - dodao je on, odgovarajući na novinarsko pitanje šta Sjedinjene Države mogu da urade da postanu ključni partner Indije u pogledu snabdevanja oružjem, kao i da nateraju Nju Delhi da osudi specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini.

Državni sekretar je napomenuo da Indija „pruža značajnu humanitarnu pomoć Ukrajincima, posebno lekove koji su preko potrebni“. Takođe je naveo da „Indija mora da donese nezavisne odluke u pogledu svog pristupa ovom izazovu“. Prema njegovim rečima, važno je da „sve zemlje, posebno one sa polugom, izvrše pritisak na Putina“ da prekine specijalnu operaciju u Ukrajini. 

- I važno je da demokratske zemlje budu ujedinjene i da deluju kao jedinstveni front u odbrani vrednosti koje delimo - rekao je šef američke diplomatije.

Indijska vojska koristi nekoliko sistema naoružanja ruske proizvodnje, uključujući tenkove, artiljerijska oruđa, raketne sisteme. Indija je 2015. objavila nameru da nabavi ruske protivvazdušne raketne sisteme S-400. Ugovor o nabavci pet pukovskih kompleta sistema S-400 Trijumf u vrednosti od 5,43 milijarde dolara potpisan je tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Indiji u oktobru 2018. To je izazvalo ozbiljno nezadovoljstvo u Vašingtonu, koji preti uvođenjem sankcija državama koje od Ruske Federacije nabavljaju savremeno naoružanje i sisteme vojne opreme, u skladu sa zakonom CAATSA (O suprotstavljanju protivnicima Amerike kroz sankcije) usvojenim 2017. godine. Istovremeno, Nju Delhi izjavljuje da ne nameravaju da otkažu kupovinu S-400.

BONUS VIDEO: "KRASNOPOLj" U AKCIJI: Rusi objavili snimak uništavanja položaja ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)