KINA NEĆE POPUSTITI POD PRITISKOM AMERIKE: Peking odgovara na pretnje iz Vašingtona - Stav o Ukrajini ostaje "nezavisan"

Novosti onlajn/M.Stevanović

18. 03. 2022. u 12:47

PEKING tvrdi da neće pokleknuti pod pritiskom Vašingtona, koji smatra neodgovornim i beskorisnim, prenosi Raša tudej.

КИНА НЕЋЕ ПОПУСТИТИ ПОД ПРИТИСКОМ АМЕРИКЕ: Пекинг одговара на претње из Вашингтона - Став о Украјини остаје независан

Foto AP

- Peking zadržava „nezavisan“ stav o ukrajinskoj krizi - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan na konferenciji za novinare u četvrtak.

Ova primedba je usledila kao odgovor na pretnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je u četvrtak upozorio Kinu da će joj Vašington „nametnuti troškove“ ukoliko Peking odluči da podrži Moskvu.

Kineski diplomata je takođe naglasio da pritisak Vašingtona neće naterati Peking da promeni svoj stav. On je dodao da neki američki zvaničnici i dalje pokušavaju da šire dezinformacije u vezi sa stavom Kine - nešto što je Liđijan opisao kao neodgovorno i ponašanje koje ne doprinosi rešavanju krize.

Po mišljenju Kine, „ključ za rešavanje ukrajinske krize je u rukama SAD i NATO-a“, jer su oni „krivci za krizu“, rekao je Liđijan.

Prema rečima kineskog diplomate, Amerika i njeni evropski saveznici treba da „razmisle o svojoj ulozi u ukrajinskoj krizi“, kao i da „ozbiljno preuzmu dužnu odgovornost i preduzmu stvarne akcije da olakšaju situaciju“.

Razgovor Sija i Bajdena danas u 14h

Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden razgovaraće danas telefonom sa kineskim kolegom Sijem Đinpingom, kojem će, kako se očekuje, uputiti upozorenje da će “platiti cenu” ako podrži ruske vojne akcije u Ukrajini.

Dvojica lidera će razgovarati u 14 časova po srednjoevropskom vremenu, navodi agencija Rojters, podsećajući da je zvanični Vašington već zapretio zvaničnicima kineske vlade na nižem nivou da veća podrška Rusiji može dovesti do izolacije Kine.

BONUS VIDEO: 

UDAR JURIŠNIH DRONOVA: Napad na ukrajinske trupe i opremu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna