PREDSEDNICI KINE I FILIPINA POZIVAJU NA MIR: Potrebna uzdržanost i smanjenje napetosti u Južnom kineskom moru

Tanjug

09. 04. 2022. u 18:27

PREDSEDNICI Filipina i Kine Rodrigo Duterte i Si Đinping istakli su potrebu o uzdržanosti dve zemlje kako bi se održao mir u Južnom kineskom moru, saopštila je danas predsednička kancelarija u Manili.

ПРЕДСЕДНИЦИ КИНЕ И ФИЛИПИНА ПОЗИВАЈУ НА МИР: Потребна уздржаност и смањење напетости у Јужном кинеском мору

Foto: AP Photo/Bullit Marquez, File

Dvojica lidera održala su jednosatni telefonski razgovor, razgovarajući o širokom spektru tema, uključujući zabrinutost zbog ukrajinske krize i odgovor na pandemiju kovida-19, prenosi Rojters.

"Dvojica lidera su naglasila potrebu da se ulože svi napori da se suzdržanošću, jačanjem obostrano prihvatljivog okvira za funkcionalnu saradnju i smanjenjem tenzija održe mir, bezbednost i stabilnost u Južnom kineskom moru", navodi se u saopštenju Duterteovog kabineta i naglašava da su obe strane posvećene širenju prostora za pozitivne angažmane čak i kada postoje sporna pitanja.

U zamenu za milijarde dolara pomoći, zajmova i obećanja o investicijama, Duterte je od preuzimanja dužnosti 2016. godine kontinuirano otopljavao odnose i veze sa Pekingom, ostavljajući po strani dugogodišnji teritorijalni sukob oko Južnog kineskog mora.

BONUS VIDEO:  RUSI UNIŠTILI UKRAJINSKI S-300! Dron locirao moćni PVO sistem, usledio siloviti raketni napad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)