KINEZI POBESNELI ZBOG AMERIČKOG "PATRIOTA" NA TAJVANU: "Armija će sprečiti svaku pomoć separatistima"

Tanjug

07. 04. 2022. u 12:07

KINA je uručila ozbiljan protest SAD zbog odobrenja Vašingtona da isporuči oružje Tajvanu u iznosu od 95 miliona dolara, kao i za pomoć Tajpeju u održavanju protivvazdušnih raketnih sistema "patriot", saopštilo je danas kinesko ministarstvo odbrane.

КИНЕЗИ ПОБЕСНЕЛИ ЗБОГ АМЕРИЧКОГ ПАТРИОТА НА ТАЈВАНУ: Армија ће спречити сваку помоћ сепаратистима

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Američka strana je već odobrila prodaju vojnih tehnologija i naoružanja Tajvanu u iznosu od 95 miliona dolara i takođe će mu obezbediti specijaliste za održavanje njegovih raketnih sistema "patriot" - navodi se u saopštenju kineskog ministarstva, prenosi agencija TASS.

U saopštenju se precizira da su takve akcije Vašingtona "ozbiljno kršenje sporazuma, kao i grubo mešanje u unutrašnju politiku Kine."

- Kineska narodnooslobodilačka armija će preduzeti aktivne mere da spreči sve pokušaje spoljnih snaga da pruže podršku tajvanskim separatistima pod bilo kojim izgovorom. Odlučno ćemo braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje - ističe se u saopštenju.

Ranije danas, kinesko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da će preduzeti oštre mere ukoliko predsedavajuća američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi bude posetila Tajvan.

O njenoj eventualnoj poseti Tajvanu nema zvanične potvrde iz kancelarije Pelosi, ali su pojedini mediji pisali da će sledeće nedelje otići na Tajvan, preneo je Rojters.

Peking kaže da bi njena poseta ozbiljno narušila kinesko-američke odnose, jer se Kina snažno protivi svim oblicima zvaničnih odnosa između SAD i Tajvana, kazao je portparol ministarstva Džao Liđijan.

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI UKRAJINSKI S-300! Dron locirao moćni PVO sistem, usledio siloviti raketni napad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku