PEKING BAR DA SE NE MEŠA U SANKCIJE: O čemu je bilo reči na video-samitu između Evropske unije i Kine

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

01. 04. 2022. u 20:49

KINESKE vlasti su pokazale želju da budu angažovane u korist mira, bezbednosti i stabilnosti, poručio je u petak predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posle održanog samita EU - Kina, suštinski posvećenog ratu u Ukrajini. Ovaj, 23. samit EU - Kina, održan je video-vezom i na njemu je, s evropske strane, uz Mišela, učestvovala i predsednica EK Ursula fon der Lajen, a sa kineske, predsednik Si Đinping i premijer Li Kećang.

ПЕКИНГ БАР ДА СЕ НЕ МЕША У САНКЦИЈЕ: О чему је било речи на видео-самиту између Европске уније и Кине

Foto AP

- Nadamo se da je kineska strana čula naše argumente - istakao je Mišel i naglasio da je razgovor bio "otvoren i iskren", ali da to ne znači da su sagovornici bili saglasni. Uostalom, i Mišel je istakao da ne treba biti "zaslepljen i naivan" u vezi s razlikama koje postoje između Kine i EU, dva različita politička i ekonomska sistema.

Fon der Lajenova je ocenila da Kina ima posebnu odgovornost kao stalna članica SB UN da se zalaže za poštovanje međunarodnog prava i suvereniteta Ukrajine.

- Jasno smo stavili do znanja da Kina, ako ne podrži, bar ne treba da se meša u naše sankcije prema Rusiji. Nijedan građanin EU neće razumeti bilo kakvu podršku ruskoj vojnoj mašineriji, a to može voditi značajnom smanjenju ugleda Kine u Evropi - zaključila je Fon der Lajenova.

Ona je navela da Kina sa EU dnevno ostvari do dve milijarde evra trgovine, u odnosu na 330 miliona sa Rusijom, i naglasila da nije u interesu Kine bilo kakvo produžavanje ratnih sukoba u Ukrajini.

Ali činjenica je da su razlike između EU i Kine, kada je u pitanju situacija u Ukrajini, ogromne. Kineski zvaničnici su u više navrata jasno isticali odgovornost NATO za početak rata u Ukrajini. Zato su u Briselu odlučili da zaigraju na zajedničku kartu poštovanja osnovnih principa nemešanja i teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao najmanji zajednički sadržalac. Konkretni korak dalje u željama EU je da Kina iskoristi svoj uticaj na Moskvu da se dođe do prekida vatre i uspostave humanitarni koridori.

- Kina ima mogućnost uticaja na Rusiju - zaključila je Fon der Lajenova.

"DOLIVANjE ULjA NA VATRU"

KINESKI predsednik Si Đinping pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži pregovarački proces između Rusije i Ukrajine umesto da "doliva ulje na vatru".

- Međunarodna zajednica mora da nastavi da stvara uslove i okruženje za pregovarački proces između Rusije i Ukrajine, da obezbedi prostor za političko rešenje. Neprihvatljivo je dolivanje ulja na vatru i pogoršavanje konflikta - rekao je Si.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!