ZELENSKI OČAJAN: Moli Katar da poveća proizvodnju energenata

Novosti online

26. 03. 2022. u 09:56

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas zemlje proizvođače energenata da povećaju svoju proizvodnju kako Rusija ne bi mogla da koristi bogatstvo naftom i gasom za, kaže, "ucenjivanje" drugih naroda.

ЗЕЛЕНСКИ ОЧАЈАН: Моли Катар да повећа производњу енергената

Foto: Printscreen

Obraćajući se na forumu u Dohi putem video-linka, Zelenski je rekao da zemlje poput Katara mogu da doprinesu stabilizaciji Evrope, prenosi Rojters.

- Budućnost Evrope zavisi od vaših napora. Pozivam vas da povećate proizvodnju energenata kako bismo osigurali da svi u Rusiji shvate da nijedna zemlja ne može da koristi energiju kao oružje i ucenjuje svet - rekao je Zelenski.

- Samo je pitanje vremena kada će evropske zemlje prestati da kupuju ruski gas i naftu. Odgovorne i pouzdane države, posebno država Katar, su pouzdani dostavljači - dodao je predsednik Ukrajine.

Ipak, evropski državnici su već nekoliko puta napomenuli da ne razmišljaju o odustajanju od ruskog gasa, čak ni nakon uvođenja novih mera i otežanog plaćanja. S druge strane, zemlje poput Katra nemaju načina da povećaju proizvodnju gasa ni kapacitete koje trenutno imaju.

Zelenski je upozorio i da prekid u lancu snabdevanja hranom može da pogodi svaku zemlju zbog invazije Rusije na Ukrajinu koja je jedan od najvećih proizvođača žitarica.

BONUS VIDEO:

SANKCIJE RUSIJI SE OBILE ŠPANCIMA O GLAVU - Narod besan zbog visokih cena benzina

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati