ROGOZIN DONEO VAŽNU ODLUKU: Roskosmos ugovori obračunavaće se u rubljama

Novosti online

24. 03. 2022. u 08:23

RUSKA svemirska agencija Roskosmos ugovore sa drugim zemljama obračunavaće u rubljama, izjavio je direktor te agencije Dmitrij Rogozin.

РОГОЗИН ДОНЕО ВАЖНУ ОДЛУКУ: Роскосмос уговори обрачунаваће се у рубљама

Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, file/Roskosmos

Kako prenosi agencija Rojters, ovaj potez usledio je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će Rusija tražiti plaćanje u rubljama za prodaju gasa iz "neprijateljskih" zemalja.

Rusija je odlučila da će se odsad plaćanje ruskog gasa za "neprijateljske zemlje" obavljati u rubljama, a neće prihvatiti "kompromitovane" valute, uključujući dolare i evre.

Nakon ove Putinove naredbe, cena gasa za isporuku u aprilu na holandskom TTF čvorištu skočila je za skoro 20,3 odsto, na 1.353 dolara za 1.000 kubika. Ruski predsednik je naložio Vladi da izda odgovarajuću direktivu "Gaspromu" o izmenama postojećih ugovora.

Ministarstvo finansija i ruska centralna banka bi trebalo u roku od nedelju dana da utvrde proceduru po kojoj će uvoznici plavog goriva kupovati rublje na domaćem tržištu. 

BONUS VIDEO:

SNAŽNA EKSPLOZIJA: Uništeno skladište municije Oružanih snaga Ukrajine

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije