ISTOČNI ODGOVOR ZAPADU I DOLARU: Evroazijski ekonomski savez i Kina pripremaju nezavisan međunarodni valutni sistem

Novosti online

14. 03. 2022. u 22:07

DRŽAVE-članice Evroazijskog ekonomskog saveza i Kina rade na projektu nezavisnog međunarodnog valutno-finansijskog sistema.

ИСТОЧНИ ОДГОВОР ЗАПАДУ И ДОЛАРУ: Евроазијски економски савез и Кина припремају независан међународни валутни систем

Zlatne poluge

O tome su se dogovorili učesnici ekonomskog dijaloga „Nova etapa valutno-finansijske i ekonomske saradnje Evroazijskog ekonomskog saveza i Kine. Globalne transformacije: izazovi i rešenja“, koja je održana 11. marta u formi video konferencije.

Predviđa se da će sistem biti zasnovan na novoj međunarodnoj valuti koja će se oslanjati na indeks nacionalnih valuta država-članica i cena roba na berzama.

Prvi projekat će biti razmatran do kraja marta.

Kako je podvukao ministar za integracije i makroekonomiju Evroazijske ekonomske komisije Sergej Glazjev, Kina je prva na svetu prešla na etapu oporavka nacionalne ekonomije.

-U skladu sa opštim izazovima i rizicima, koji su povezani sa usporavanjem svetske ekonomije i ograničenim merama u odnosu na države Evroazijskog ekonomskog saveza i Kine, naše zemlje moraju da aktiviraju praktičnu saradnju, kako na nivou redovnih ekspertskih dijaloga tako i na polju zajedničkih mera i projekata, izjavio je ministar.

Učesnici dijaloga su razmatrali i saradnju u sferi energetike i informacione tehnologije, robne trgovine, kao i mere za adaptaciju država na spoljni ekonomski pritisak.

Evroazijski ekonomski savez je međunarodno ekonomsko udruženje za integracije, koje je formirano 1. januara 2015. godine na bazi Carinske unije i Jedinstvenog ekonomskog prostora. Članice ovog saveza su Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgizija.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo