RECITE ŠTA STE RADILI U TAJNIM LABORATORIJAMA: Peking uputio zahtev Vašingtonu da objasni svoje biološke aktivnosti u Ukrajini

M.Đorđević

14. 03. 2022. u 10:11

SJEDINjENE Američke Države moraju da objasne svoje biološke aktivnosti u inostranstvu, uključujući Ukrajinu, saopštio je Džao Liđijan, portparol Ministarstva spoljnih poslova NR Kine.

РЕЦИТЕ ШТА СТЕ РАДИЛИ У ТАЈНИМ ЛАБОРАТОРИЈАМА: Пекинг упутио захтев Вашингтону да објасни своје биолошке активности у Украјини

Foto: AP

Da bi to uradili, potrebno je da otvore laboratorije za istraživanje stranih nezavisnih stručnjaka, rekao je on na jutrošnjem brifingu, navodi Izvestija.

Prema njegovim rečima, dokazana činjenica sprovođenja bioloških ispitivanja na teritoriji Ukrajine uzbunila je čitavu svetsku zajednicu. Nedavno objavljena dokumentacija pokazala je da je laboratorije naručio Pentagon.

- Ako SAD žele da dokažu iskrenost svojih aktivnosti, zašto ne otvore ove biološke laboratorije za nezavisna istraživanja međunarodnih stručnjaka, rekao je diplomata.

Liđijan je tražio objašnjenje na šta je potrošeno 200 miliona dolara.

Ranije istog dana Vasilij Prozorov, bivši pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), rekao je da je Pentagon stvarao biološke laboratorije u Ukrajini po uzoru na američke istraživačke centre širom postsovjetskog prostora: Gruzije, Jermenije, Kirgistan. Svi naučnici koji su radili u objektima imali su diplomatski imunitet.

Ranije, 12. marta, Ministarstvo odbrane Rusije govorilo je o formiranju mreže od više od 30 bioloških laboratorija u Ukrajini koje rade po programu Pentagona. One se mogu podeliti na istraživačke i sanitarno-epidemiološke. Naručilac posla je, prema navodima resora, Kancelarija za smanjenje vojne pretnje Ministarstva odbrane SAD.

Istovremeno, zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova je napomenula da je Ministarstvo odbrane SAD prenelo Ukrajini milione dolara za razvoj biološkog oružja.

Ministarstvo odbrane Rusije je RANIJE objavilo da je cilj bioloških istraživanja u Ukrajini koje finansiraju SAD da se stvori mehanizam za tajno širenje smrtonosnih patogena pomoću ptica koje migriraju između Rusije i Ukrajine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Podsekretarka američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland je priznala da u Ukrajini postoje biološke laboratorije u kojima se sprovode istraživanja . Prema njenim rečima, Vašington pokušava da spreči prebacivanje objekata pod kontrolu ruske vojske.

Sledećeg dana Pentagon je izvestio da informacije o upotrebi američkih biolaboratorija na teritoriji Ukrajine za razvoj biološkog oružja nisu tačne i nazvao ovu izjavu smešnom. Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki takođe je uverila da Sjedinjene Države ne razvijaju hemijsko i biološko oružje i da ga nemaju ni u jednoj zemlji na svetu.

BONUS VIDEO: RUSKI HELIKOPTERI U AKCIJI: Pogledajte kako su uništili utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024