EU POJAČALA SANKCIJE, NE ODRIČE SE RUSKIH ENERGENATA: Brisel dopunio listu sankcija, posebnu pažnju posvetili plaćanju kriptovalutama

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

09. 03. 2022. u 22:18

U BRISELU su u sredu odlučili da ojačaju postojeće sankcije protiv Rusije zbog vojne invazije ove zemlje na Ukrajinu.

ЕУ ПОЈАЧАЛА САНКЦИЈЕ, НЕ ОДРИЧЕ СЕ РУСКИХ ЕНЕРГЕНАТА: Брисел допунио листу санкција, посебну пажњу посветили плаћању криптовалутама

Foto: Tanjug

Francusko predsedništvo EU je saopštilo da su ambasadori zemalja članica proširili spisak zabrana i da će on biti usvojen po ubrzanoj proceduri, izjašnjavanjem evropskih prestonica u pisanoj formi, da bi što pre bio objavljen u Službenom glasniku EU. Ovakva vrsta izjašnjavanja se obavlja u principu vrlo brzo, za dan ili dva.

Između ostalog, ističe se da su uvedene "nove sankcije protiv rukovodilaca i ruskih oligarha i članova njihovih porodica koji su uključeni u rusku agresiju protiv Ukrajine". Pretpostavlja se da to znači da je spisak osoba protiv kojih su ranije uvedene sankcije sada takođe proširen.

Nove mere podrazumevaju i isključenje tri beloruske banke iz sistema SVIFT.

Takođe, u Briselu su novim merama i "pojasnili" situaciju vezanu za pitanje kriptovaluta. Naime, zemlje članice G7 su prošle sedmice najavile da traže način da spreče Rusiju da nađe izlaz iz zapadnih sankcija na ovaj način.

Upotpunjena je i lista tehnologija i dobara koji ne mogu da se izvoze i uvoze. Dodatne sankcije odnose se i na sektor moreplovstva.

Kandidatkinja na predsedničkim izborima u Francuskoj Marin le Pen se u sredu izjasnila protiv uvođenja evropskog embarga na rusku naftu, ocenivši da bi to, u suprotnom, bio "harakiri" i da bi to "ubilo domaću ekonomiju pre ruske". Le Penova se ne slaže sa sankcijama koje, kako je istakla, teško pogađaju građane, preduzeća i privredu Francuske.

- Posledice bi mogle da budu mnogo gore od onih koje je izazvala pandemija - upozorila je Marin le Pen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)