ZELENSKI SHVATIO DA JE PION U IGRI ZAPADA: U Kijevu su izgleda uvideli da političkim igrama nema kraja, dok je armija u sve težoj situaciji

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

09. 03. 2022. u 20:09

OČIGLEDNO umoran od huškanja i lažnih obećanja antiruske zapadne koalicije, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u najnovijem obraćanju naciji još jednom ponovio da su potrebni pregovori sa Rusijom i da treba sesti za sto. Već u četvrtak u Antaliji u Turskoj će se prvi put sresti ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergej Lavrov i Dmitrij Kuleba.

ЗЕЛЕНСКИ СХВАТИО ДА ЈЕ ПИОН У ИГРИ ЗАПАДА: У Кијеву су изгледа увидели да политичким играма нема краја, док је армија у све тежој ситуацији

Foto AP

Na izjavu Zelenskog reagovao je Putinov portparol Dmitrij Peskov koji je objasnio da su uslovi ruskog predsednika za prekid sukoba u Ukrajini ostali nepromenjeni. Kada je reč o teritorijama, Kijev treba da prizna Krim kao rusku teritoriju, a Donjecku i Lugansku narodnu republiku kao nezavisne države.

U Kijevu su izgleda napokon shvatili da zapadnim igrama nema kraja a da je ukrajinska armija u sve težoj situaciji. Poljsko rukovodstvo je obećavalo svoje avione "mig-29", ali da se u Ukrajinu prebace iz američke vojne baze. Međutim, Amerikanci nisu za takvu operaciju. Ranije je poljsko rukovodstvo izjavljivalo da je spremno da sve svoje avione "mig-29" bez naknade prebaci u bazu Ramštajn u Nemačkoj, kako bi ih kasnije predali ukrajinskim pilotima. Istovremeno poljski premijer Mateuš Moravjecki kaže da Poljska nije učesnica konflikta u Ukrajini.

- Samo sve države članice NATO mogu da donesu odluku o upućivanju borbenih aviona u Ukrajinu - izjavio je u sredu poljski premijer.

I nemački kancelar Olaf Šolc je istakao da "sigurno neće slati vojne avione Ukrajini".

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland, zapamćena po tome što je 2014. nacionalističkim buntovnicima na Majdanu u centru Kijeva delila sendviče i keks, sada kaže da SAD ne mogu da zatvore ukrajinsko nebo i dostave protivraketni sistem "Železna kupola" jer je za njeno korišćenje potrebna duga obuka. Doduše, dodala je i da SAD traže alternativu vojnoj pomoći Ukrajini.

Za vreme govora u američkom Senatu Viktorija Nuland je kazala da je cilj SAD u Ukrajini da strateški poraze predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ministarstvo odbrane Rusije na svojim brifinzima svakodnevno saopštava o novim mestima koja je osvojila ruska vojska. Najveći gradovi, osim Lavova su opkoljeni. I u sredu je proglašen prekid vatre da bi građani od 10 sati mogli da izađu iz opkoljenih gradova. Nude im se pravci u Rusiju i na zapadni deo Ukrajine. Bilo je najavljeno da će se civili evakuisati kroz šest "humanitarnih koridora", ali do popodneva je bila izvesna jedino evakuacija iz grada Sumi.

Istovremeno, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba optužio je Rusiju da blokira humanitarnu pomoć i evakuaciju iz Marijupolja. U ovom lučkom gradu sa oko 400.000 stanovnika, prema izveštajima ukrajinske strane, nema struje, vode, ni gasa.

Novosti

Mnogi sada postavljaju pitanje koliko će još trajati specijalna vojna operacija u Ukrajini. Poznati ruski vojni eksperti kažu da izveštaji sa fronta potvrđuju da je veliki deo ukrajinske vojne infrastrukture već uništen.

- Demilitarizacija Ukrajine je za Rusiju važna jer u Kijevu je mnogo puta ponovljeno kako će jednog dana krenuti na oslobađanje Krima i Donbasa - kaže Aleksej Leonkov, urednik u časopisu "Arsenal otečestva" koji prognozira da se taj proces neće brzo završiti. - O blickrigu su govorili samo oni koji nemaju iskustva u ratovanju. Ukrajinska vojska se dugo pripremala, a instruktori su joj dolazili iz zemalja NATO.Ukrajinci primenjuju taktiku prikrivanja narodom. Najveći i najmoćniji deo snaga ukrajinska vojska je koncentrisala u Donbasu, pa je u tom delu moralo da se njima suprotstavlja mnogo ruskih jedinica, kao i snage Donjecke i Luganske narodne republike.

Leonkov objašnjava da vojna nauka smatra da vojska treba da prelazi dnevno od 20 do 40 kilometara, a od istočnih do zapadnih granica Ukrajine ima više od hiljadu kilometara.

Eksperti kažu da je mudro što ruske jedinice ne ulaze u ulične borbe u velikim gradovima. Primera radi, u Marijupolju je mnogo vojnika regularne ukrajinske armije, ali i nacionalističkih ukrajinskih bataljona. Grad Harkov brani oko 15.000 ukrajinski vojnika. Ukrajinci smatraju da je Harkov druga prestonica zemlje.

Prognoza je da će u roku od dve naredne nedelje kapitulirati dve grupe ukrajinske armije, ona oko Donbasa i ona druga na jugu zemlje. Ako se reši pitanje Ukrajine za pregovaračkim stolom, u toj zemlji će se ratovati još dva meseca, ocenjuje većina vojnih eksperata. Mnogo toga zavisi koliko će rukovodstvo u Kijevu upravljati zemljom. Ako se raspadne centralizovano upravljanje, i vojska će se brzo raspasti.

Predstavnica Luganske narodne republike u radnoj grupi za razmenu zarobljenika Olga Kopceva kaže da je taj proces potpuno zaustavljen.

- Razmena zarobljenika je zasad nemoguća jer je rukovodstvo u Kijevu izgubilo bilo kakvu kontrolu nad jedinicama na terenu - kaže Olga Kopceva.

Da bi dokazali narodu Ukrajine da ne žele da okupiraju njihovu zemlju, ruske jedinice su na početku vraćale zarobljene ukrajinske vojnike uz potpis da više neće ratovati.

Ruska vojska je pronašla ukrajinske tajne dokumente iz kojih se vidi da je njihova nacionalna garda trebalo da krene u napad na Donjecku i Lugansku narodnu republiku tokom marta meseca.

Foto Profimedia

U dokumentima o pripremi napada je posebna pažnja posvećena odabiru ukrajinskih vojnika koji "moraju da budu dobro motivisani". Instrukcije su bile namenjene načelnicima severnog kijevskog i južno-odeskog kao i zapadnog dela ukrajinske nacionalne garde. "Plan operacije napada ukrajinske nacionalne garde na Donbas razrađivan je zajedno sa vojnim predstavnicima SAD", kazao je vojni ekspert Aleksej Leonkov. Ukrajinci su vojsku na granice Donbasa počeli da koncentrišu još u aprilu 2021, a maksimum koncentracije je postignut u februaru 2022. godine.

TESTAMENT

Stejt departament je na svom sajtu postavio preporuku građanima SAD koji nameravaju da putuju u Ukrajinu da ostave svoj DNK u medicinskim ustanovama, kao i da sastave - testament!

Takođe se preporučuje onima koji kreću u Ukrajinu da porazgovaraju o tome ko će preuzeti brigu o njihovoj deci, ko će se brinuti o domaćim životinjama, način na koji žele da budu sahranjeni...

Pre najnovijeg saveta, vlasti su Amerikance upozoravale da ne treba putovati u Ukrajinu i da tu zemlju što pre treba napustiti.

ŠEF CIA: PUTIN LjUT I FRUSTRIRAN

Ruski predsednik Vladimir Putin planirao je da zauzme glavni grad Ukrajine Kijev u roku od dva dana, izjavio je šef CIA Vilijam Berns. "Mislim da je Putin trenutno ljut i frustriran. Verovatno će udvostručiti snage i pokušati da smrvi ukrajinsku vojsku bez obzira na civilne žrtve", rekao je Berns, dodajući da se Putin "gušio u zapaljivoj kombinaciji tuge i ambicija dugi niz godina". On je opisao invaziju na Ukrajinu kao stvar "dubokog ličnog uverenja" lidera Kremlja.

Foto AP

KINA NE OKREĆE LEĐA RUSIMA

EVROPSKA unija, angažovanjem dve najrazvijenije članice, Francuske i Nemačke, mnogo je očekivala od kineskog posredovanja u zaustavljanju rata u Ukrajini, ali i pored trojnog razgovora između Makrona, Šolca i Si Đipinga, kao i obećavajućeg saopštenja Jelisejske palate, jasno je da Peking ne namerava da se distancira od Moskve.

Naprotiv, optužuje NATO jer je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan u sredu okrivio Alijansu da je dovela tenzije između Rusije i Ukrajine "do tačke prekida". On je pozvao SAD da ozbiljno shvate zabrinutost Kine i da izbegnu kršenje njenih prava i interesa u rešavanju krize u Ukrajini i njenih veza sa Rusijom.

Ova izjava dočekana je u Parizu i Berlinu kao hladan tuš. Ipak, dalje se očekuje da bi Si Đinping mogao da utiče na Vladimira Putina da obustavi invaziju na Ukrajinu. U Parizu naglašavaju da Kina, iako ne odobrava ovaj napad, nastavlja da naginje na stranu u korist Rusije. Tome u prilog ide i nedavna izjava kineskog ministra spoljnih poslova Vanga Lija, da je prijateljstvo između Pekinga i Moskve "čvrsto kao stena".

Istovremeno, preneto je da je Kina u sredu u Ukrajinu poslala humanitarnu pomoć u visini od 720.000 evra.

Druga karta na koju u Briselu ozbiljno igraju je eventualno posredovanje pape Franje. Informacije koje stižu iz Svete stolice navode da bi papa voleo da odigra ulogu koju je Vatikan već imao 2014. godine u približavanju SAD i Kube. (G. ČVOROVIĆ)

DEVIZE

Centralna banka Rusije od srede je ograničila podizanje sa računa, pa se sada može podići do 10.000 dolara. Onaj ko sa svog deviznog računa hoće da "skine" više od tog iznosa, razliku će dobiti u rubljama po službenom kursu.

PLATE ZA RADNIKE

Kompanija "Mekdonalds" privremeno će zatvoriti 850 restorana u Rusiji zbog sadašnje situacije u Ukrajini. Generalni direktor kompanije Kris Kempčinski tvrdi da će svih 62.000 zaposlenih dobijati plate dok traje obustava rada. I drugi američki restorani brze hrane, od picerija pa do pečene piletine, obustavljaju rad u Rusiji.

IAEA: ČERNOBILj "STABILAN"

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da ne vidi značajan uticaj po bezbednost posle nestanka struje u ukrajinskoj nuklearki Černobilj, što je dovelo do opasnosti od oslobađanja radioaktivnih supstanci. Ukrajinska državna nuklearna kompanija "Energoatom" saopštila je ranije da bi radioaktivne supstance mogle biti oslobođene iz ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju, jer nije u stanju da hladi istrošeno nuklearno gorivo nakon što joj je prekinuto napajanje električnom energijom. IAEA je objasnila da za hlađenje istrošenog nuklearnog goriva nije neophodno snabdevanje strujom.

ZAROBLjENI MOBILISANI VOJNICI

Ukrajinski diverzanti iz nacionalističkog bataljona su u sredu zarobili više ruskih vojnika koji su bili mobilisani, dakle nisu profesionalci, a koji su bili u jedinici koja se u pozadini bavila logistikom za snage na frontu. To je potvrdio general-major Igor Konašenkov, predstavnik ruskog Ministarstva odbrane. Sada se sve čini da te ruske vojnike oslobode.

Predsednik Putin je insistirao da se ne šalju na ratište neprofesionalni vojnici jer oni nemaju dovoljno iskustva. Sada je napravljena kontrola i svi neprofesionalni vojnici koji su bili u jedinicama u Ukrajini se povlače u Rusiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna