"VAŠINGTON ZATVARA KANALE ZA KOMUNIKACIJU": SAD obustavile aktivnosti svoje ambasade u Minsku

Novosti onlajn

02. 03. 2022. u 14:11

PORTPAROL Ministarstva inostranih poslova Belorusije Anatolij Glaz je, povodom odluke SAD da obustave aktivnosti svoje ambasade u Minsku, rekao da Vašington zatvara kanale komunikacije o praktičnim pitanjima, uključujući i bezbednost u regionu.

ВАШИНГТОН ЗАТВАРА КАНАЛЕ ЗА КОМУНИКАЦИЈУ: САД обуставиле активности своје амбасаде у Минску

FOTO: Printskrin

Američki Stejt department je u ponedeljak obustavio rad ambasade u Minsku, a takođe je dozvolio dobrovoljni odlazak zaposlenih u ambasadi SAD u Moskvi koji nisu uključeni u operativni rad.

Ministarstvo je objasnilo da su ove mere preduzete iz bezbednosnih razloga, zbog „neisprovociranog i neopravdanog napada ruskih trupa na Ukrajinu“.

Američko osoblje ambasade SAD u Minsku napustilo je Belorusiju, saopštila je kasnije šefica diplomatske misije Džuli Fišer, čiju je saglasnost na imenovanje ambasadora SAD u toj republici Minsk povukao.

- Odluka američke strane da obustavi rad američke ambasade u Minsku takođe se uklapa u logiku pritiska koji sada nikome nije potreban: uz izjave o potrebi deeskalacije i održavanja otvorenih kanala za dijalog, ti kanali se, zapravo, zatvaraju kako bi se dodatno zakomplikovala svaka komunikacija, uključujući i praktična pitanja, među kojima je bezbednost u regionu - rekao je Anatolij Glaz.

On je naglasio da Belorusija ne učestvuje i ne planira da učestvuje u vojnoj operaciji za demilitarizaciju Ukrajine.

- Još jednom naglašavam ono što je u više navrata saopštila beloruska strana: naša zemlja nije učestvovala, ne učestvuje i ne planira da učestvuje u borbenim dejstvima na teritoriji Ukrajine - naglasio je diplomata.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

OČEVICI U HERSONU ZABELEŽILI: Ruska vojska čisti grad od neonacista i Oružanih snaga Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024