ŠOK PRIZNANJE NJUJORK TAJMSA: Ukrajina ne može da pruži otpor Rusiji bez obzira na svu pomoć Zapada

Novosti onlajn

24. 02. 2022. u 11:11

GENERAL Budanov je govorio u vreme kada je ruska vojska rasporedila oko 100.000 vojnika u regionu.

ШОК ПРИЗНАЊЕ ЊУЈОРК ТАЈМСА: Украјина не може да пружи отпор Русији без обзира на сву помоћ Запада

Foto: Tanjug

Čak i sa tonama oružja, municije i opreme koje su zapadni saveznici isporučili Ukrajini u samo poslednjih nekoliko nedelja, ukrajinska vojska je nadjačana od većih, tehnološki naprednijih ruskih snaga koje su pokrenule višestruku invaziju, piše Njujork Tajms.

Još u decembru, komandant ukrajinske vojne obaveštajne službe general Kirilo O. Budanov izneo je scenario u kome bi ruska invazija počela vazdušnim udarima i raketnim napadima usmerenim na skladišta municije i trupe vezane za rovove - što je nagovestilo napad koji je nastupio rano u četvrtak jutro.

Vrlo brzo, rekao je on, ukrajinska vojska bi bila onesposobljena, njeno rukovodstvo ne bi bilo u stanju da koordinira odbranu i snabdeva front.

Nakon toga, rekao je, odgovornost će pasti na komandante fronta da sami nastave borbu.

- Oni će izdržati sve dok ima metaka - rekao je general Budanov u intervjuu. 

- Moći će da iskoriste ono što imaju u svojim rukama, ali verujte mi, bez isporuke rezervi ne postoji vojska na svetu koja može da izdrži - kazao je on tada.

General Budanov je govorio u vreme kada je ruska vojska rasporedila oko 100.000 vojnika u regionu.

Do trenutka invazije, prema američkim zvaničnicima, Rusija je prikupila oko 190.000 vojnika u Ukrajini ili blizu nje, uključujući Krim i separatističke oblasti koje podržava Rusija u istočnom regionu Donbasa.

Poslednjih nedelja, ruska vojska je takođe rasporedila napredne protivvazdušne sisteme S-400 koji bi mogli efikasno da neutrališu male ukrajinske vazduhoplovne snage, kao i krstarenje rakete Iskander-M sposobne da pogode ciljeve skoro bilo gde u Ukrajini.

(SrbijaDanas)

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024