TURSKI S-400 SPREMNI DA OBORE SVAKU RAKETU ILI AVION: Erdogan objasnio da su raketni sistemi na tajnim lokacijama u pripravnosti da deluju

P. Z. S. / Sputnjik internacional

23. 02. 2022. u 20:03

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je obnovljene pokušaje da se stvori kontroverza oko turske nabavke ruskih raketnih sistema S-400, rekavši da su oni spremni da budu raspoređeni u slučaju napada na zemlju baš kako je nameravano.

ТУРСКИ С-400 СПРЕМНИ ДА ОБОРЕ СВАКУ РАКЕТУ ИЛИ АВИОН: Ердоган објаснио да су ракетни системи на тајним локацијама у приправности да делују

Foto: EPA

-Vidimo pokušaje da se stvori kontroverza oko nabavljenih S-400 zbog potrebe za sistemom protivvazdušne odbrane dugog dometa u regionu gde neizvesnost i pretnje nikada ne jenjavaju. Pre svega, najvažnija tačka koju treba imati na pameti i dobro shvatiti je da je pitanje odbrane i bezbednosti pitanje koje treba držati van dnevne politike, a tiče se 84 miliona ljudi, građana naše zemlje, rekao je Erdogan novinarima na povratku sa afričke turneje.

On je napomenuo da je aktuelna rusko-ukrajinska kriza dokazala da postoji potreba za takvim odbrambenim sistemima.

-Kad god neko napadne našu zemlju raketom, sistem će biti raspoređen. Priča se da S-400 čekaju u hangaru. S-400 čekaju gde treba. Naravno, ovo je poverljiva informacija. Znamo da su obavljene sve potrebne pripreme da se ovaj sistem koristi kada je potrebno i da proces teče kako treba, dodao je on.

Rusija i Turska su 2017. godine potpisale ugovor o isporuci četiri bataljona PVO S-400 u vrednosti od 2,5 milijardi dolara, isporuke turskoj strani obavljene su u leto i jesen 2019. Ugovor je uključivao opciju za još jedan komplet pukova. Erdogan je krajem avgusta 2021. rekao da nema sumnje u kupovinu drugog puka S-400 od Rusije.

Kupovina ruskih sistema protivvazdušne odbrane od strane Turske, članice NATO-a, naišla je na žestoko protivljenje SAD, koje su insistirale na tome da Ankara odustane od ugovora o nabavci. Vašington je insistirao da S-400 predstavljaju pretnju tajnama stelt lovca pete generacije F-35, jer bi sistem navodno mogao da pošalje podatke o novom avionu u Moskvu.

Turska i Rusija odbacile su optužbe. Ankara je insistirala na zadržavanju S-400 i istakla da je godinama bezuspešno pokušavala da kupi sisteme Patriot od SAD. Bela kuća je osudila odluku Turske i zaustavila isporuku aviona F-35 Ankari, koje je Turska već platila.

BONUS VIDEO - ONI NAS ČUVAJU: Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju