STOTINE NEMAČKIH PUMPI NA IVICI BANKROTA: Poljska smanjila PDV, pa inkasira milione evra prodajući benzin komšijama

I. S.

21. 02. 2022. u 20:15

KATANAC u bravu moglo bi uskoro da stavi na stotine benzinskih pumpi u Nemačkoj! Razlog leži u činjenici da je razlika u ceni goriva sve veća u korist Poljske, pa vozači iz istočnih nemačkih pokrajina rezervoare pune isključivo u susednoj državi. Dosadašnji apeli da država pomogne ostali su bez odgovora.

СТОТИНЕ НЕМАЧКИХ ПУМПИ НА ИВИЦИ БАНКРОТА: Пољска смањила ПДВ, па инкасира милионе евра продајући бензин комшијама

Foto Vikimedija

Kako prenosi list "Velt", oko 300 do 400 benzinskih pumpi u Nemačkoj moglo bi da bankrotira zbog velike razlike u ceni u odnosu na Poljsku. Krajnji istok Nemačke, koji je ranije pripadao NDR, ionako je najmanje razvijen i naseljen. Tamo je mreža benzinskih pumpi najslabije razvijena.

Velt navodi da je udruženje benzinskih pumpi pisalo saveznim ministrima i lokalnim političarima, tražeći neku vrstu fonda kojim bi se spasli uglavnom mali preduzetnici koji unajmljuju i vode benzinske stanice. "Do sada nismo dobili odgovor iz ministarstva", kaže Jirgen Cigner, poslovođa Centralnog udruženja benzinskih pumpi. Pumpe bi, dodaje on, valjalo nekako održati do leta, kada u Poljskoj ističe privremeno smanjenje PDV.

Poljska je preko noći postala izuzetno konkurentna, jer je gorivo pojeftinilo za dodatnih deset centi po litru zbog smanjenja poreza na dodatu vrednost (PDV). Tamo je sada benzin za 60 centi po litru jeftiniji nego u Nemačkoj, a dizel za 45 centi. Ko natoči gorivo do vrha, štedi tridesetak evra samo prilikom jednog odlaska u Poljsku.

- Prodaja goriva u Nemačkoj u blizini granice opala je u januaru za polovinu - kaže zabrinuto Cigner. - Poljske pumpe pak izveštavaju da im se promet povećao za polovinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna