UKRAJINCI ZAHTEVAJU SEDNICU SAVETA BEZBEDNOSTI: Paniče zbog rezolucije o priznanju DNR i LNR

Tanjug

16. 02. 2022. u 22:52

UKRAJINA je zvanično zatražila od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da razmotri rezoluciju ruskog parlamenta o priznanju Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

УКРАЈИНЦИ ЗАХТЕВАЈУ СЕДНИЦУ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ: Паниче због резолуције о признању ДНР и ЛНР

Foto AP

Kuleba tvrdi da ta rezolucija "podriva napore da se okonča rat na istoku Ukrajine", i dodaje da Ukrajina traži raspravu u Savetu bezbednosti za četvrtak.

Podsećamo, Državna duma je juče izglasala nacrt rezolucije o priznanju Donjecke narodne republike i Luganske narodne republike.

Predsednik Donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin izjavio je tada da će dokument odmah biti upućen predsedniku države.

Poslanici smatraju da će priznanje DNR i LNR stvoriti osnove za obezbeđivanje bezbednosnih garancija i zaštitu stanovnika tih republika od spoljnih pretnji, kao i za jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti, naglasio je Volodin.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj je odmah osudio predlog ruske Dume, a za njim je to uradio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je upozorio Moskvu da ne priznaje DNR i LNR.

- Ako se to dogodi, to će biti još jedno eklatantno narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, jer nema sumnje da su Donjeck i Lugansk deo Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica. Ne samo to, to će biti i kršenje sporazuma iz Minska, pa će dodatno otežati pronalaženje političkog rešenja u okvirima dogovora postignutih u Minsku - rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

BONUS VIDEO: Najnoviji ruski dron "Orion" razneo metu u paramparčad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije