RUSKI BEZBEDNJAK OTKRIO FRAPANTAN PODATAK: Saopštio koliko amerikanci troše na vojne baze u inostranstvu

Novosti online

16. 02. 2022. u 21:48

PENTAGON godišnje troši oko 25 milijardi dolara na održavanje do 900 američkih vojnih objekata u 58 zemalja sveta, izjavio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Mihail Popov.

РУСКИ БЕЗБЕДЊАК ОТКРИО ФРАПАНТАН ПОДАТАК: Саопштио колико американци троше на војне базе у иностранству

Foto: Profimedia/Ilustracija/Savet bezbednosti Ruske Federacije

- Oružane snage SAD trenutno imaju na raspolaganju do 900 vojnih objekata u 58 stranih zemalja. Najvažniji od njih su objekti vojnih pomorskih baza, vazduhoplovnih baza i aerodroma za stalno baziranje avijacije Ratnog vazduhoplovstva i Ratne mornarice, kao i mesta za raspoređivanje kopnene vojske i marinaca. Troškovi njihovog održavanja su oko 25 milijardi dolara godišnje - rekao je Popov u intervjuu za "Rusku gazetu".

Kako je istakao, Pentagon je rasporedio i stalno unapređuje sistem naprednog baziranja američkih trupa, najveći u svetu po obimu, sastavu uključenih snaga i sredstava, kao i po troškovima održavanja.

- U cilju osiguravanja brzog gomilanja trupa na teritoriji savezničkih stranih država, između ostalog i u blizini ruske granice, stvorene su zalihe materijalno-tehničke opreme i neophodna infrastruktura za prijem formacija i jedinica za pojačanje - objasnio je Popov.

Takođe je dodao da Pentagon od 2014. godine realizuje antiruski program "Obuzdavanje agresije u Evropi" na koji se godišnje iz američkog vojnog budžeta izdvaja četiri do pet milijardi dolara.

- Obratite pažnju na naziv tog programa u koji je utkan značajan informativno-propagandni smisao, usmeren na formiranje slike "SAD – mirotvorca" - precizirao je zamenik.

On je dodao da je Rusija primorana da reaguje na te pretnje, što zahteva finansijske i materijalne resurse.

Popov je poručio da "zapadni lideri treba da shvate da im Rusija nije neprijatelj, da je sa Rusijom bolje biti prijatelj i trgovati, ali to treba da bude pošteno, ravnopravno i sa uzajamnim poštovanjem".

Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden dao je zeleno svetlo Pentagonu da rasporedi dodatne snage u istočnoj Evropi kao dokaz "podrške saveznicima u NATO-u koji se osećaju ugroženo zbog ruskih vojnih poteza u blizini Ukrajine".

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET - Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)