MILIJARDU DOLARA ZA GVOZDENU KUPOLU: Pelosi - Nadam se da će i Senat uskoro usvojiti zakon o finansiranju

P. Z. S. / Sputnjik internešnl

16. 02. 2022. u 22:01

PREDSTAVNIČKI dom američkog Kongresa koji kontrolišu demokrate usvojio je nacrt zakona kojim se dodeljuju sredstva američkog budžeta za pomoć Tel Avivu u snabdevanju skoro istrošenih projektila „Gvozdena kupola“ u septembru 2021. uprkos protivljenju nekih progresivnih članova stranke.

МИЛИЈАРДУ ДОЛАРА ЗА ГВОЗДЕНУ КУПОЛУ: Пелоси - Надам се да ће и Сенат ускоро усвојити закон о финансирању

Foto: EPA


Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi obećala je "gvozdenu" podršku SAD Izraelu dok je razgovarala sa parlamentom zemlje, Knesetom. Ona je, naime, izrazila nadu da će američki Senat u bliskoj budućnosti odobriti zakon kojim će se finansirati obnavljanje protivvazdušne odbrane Gvozdene kupole u ​​zemlji.

-Nadamo se da ćemo to vrlo brzo postići u Senatu, rekla je ona.

Ona je potom obećala Izraelu podršku i u drugim sferama njegove odbrane, odnosno protiv Irana – najvećeg neprijatelja Tel Aviva. Pelosi je kritikovala iranski nuklearni program kao „globalnu pretnju” iako je Teheran više puta uveravao svetske lidere da ne želi da pravi nuklearne bombe.

-Zajedno smo u borbi protiv terorizma koji predstavlja Iran, kako u regionu, tako i u njegovom nuklearnom razvoju, rekla je Pelosi.


Kratka pobuna u zbog finansiranja gvozdene kupole

Izraelski protivvazdušni odbrambeni sistem kratkog dometa Gvozdena kupola izdržao je ogroman test prošlog maja nakon što su militantne grupe sa sedištem u Gazi ispalile hiljade raketa prema Izraelu za nekoliko nedelja. Gvozdena kupola je odbila većinu projektila, ali su se njegove rezerve projektila presretača drastično smanjile, što zahteva skupo snabdevanje kako bi bili spremni za još jedan takav napad.

Tada je američki Kongres odlučio da se uključi sa dodatnih milijardu dolara u zakon o privremenom finansiranju. Međutim, neki članovi progresivnog krila Demokratske partije pobunili su se protiv toga, odbijajući da podrže nacrt zakona zbog izraelskog „ugnjetavanja“ Palestinaca. Ta mera je kasnije pretvorena u poseban zakon, koji je Dom SAD uspešno usvojio 24. septembra uz malo protivljenja.

-Usvajanje ovog zakona odražava veliko jedinstvo u Kongresu [...] za bezbednost Izraela. Pomoć Izraelu je od vitalnog značaja jer je bezbednost Izraela imperativ za bezbednost Amerike, rekla je predsednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi u vreme usvajanja zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)