OVO JE NAJMOĆNIJI LAKI TENK NA SVETU: Ruski “Sprut” ima protivtenkovski top 125mm ispaljuje i granate i rakete (VIDEO)

Novosti online

13. 02. 2022. u 20:28

MINISTARSTVO odbrane Rusije prikazalo je veštine najmoćnijeg lakog tenka na svetu, kako se često naziva ruski „Sprut“, koji se u zvaničnim dokumentima opisuje kao samohodni protivtenkovski top kalibra 125 milimetara.

ОВО ЈЕ НАЈМОЋНИЈИ ЛАКИ ТЕНК НА СВЕТУ: Руски “Спрут” има противтенковски топ 125мм  испаљује и гранате и ракете (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Ovo vozilo nema konkurente u svojoj klasi, jer na svetu ne postoji slična tehnika sa takvim istovremenim skupom udarnih i desantnih mogućnosti.

Kako bi demonstrirala mogućnosti novog vozila, televizija „Zvezda“ odlazi na zatvorene poligone Ministarstva odbrane.

„Sprut“ je uspešno prošao testiranje desanta, može da plovi, ne zaostaje po brzini za tenkovima, ali ih nadmašuje u sposobnosti kretanja. Ono što je najvažnije – naoružan je pravim tenkovskim topom koji mu omogućava da ispaljuje ne samo granate, već i protivtenkovske rakete.

Posada lakog tenka je pri brzini od 60 kilometara na sat uspešno savladala zavejanu zonu na poligonu. U cilju testiranja stabilnosti vozila čak i preko ozbiljnih neravnina, uspešno je organizovana improvizovana „čajanka“ – „Sprut“ gotovo da se nije ni ljuljao.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)