PRVO OGLAŠAVANJE MOSKVE NAKON RAZGOVORA PUTINA I BAJDENA: SAD ponovo nisu razmotrile ruske zahteve

Novosti online

12. 02. 2022. u 20:46 >> 20:56

Jurij Ušakov rekao da SAD ponovo nisu razmotrile zahteve Rusije.

ПРВО ОГЛАШАВАЊЕ МОСКВЕ НАКОН РАЗГОВОРА ПУТИНА И БАЈДЕНА: САД поново нису размотриле руске захтеве

Foto: EPA

Pomoćnik predsednika Rusije Vladimira Putina, Jurirj Ušakov, rekao je da je telefonski razgovor Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena bio "balansiran i poslovan", ali je istakao da SAD i NATO ponovo nisu razmotrile glavne bezbednosne probleme Rusije, prenose RIA novosti.

Ušakov je rekao da je razgovor, koji je trajao nešto više od sata, održan u "atmosferi histerije o navodnoj nameri Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu, koju su izazvali američki zvaničnici".

- Pritisak oko teme invazije je koordinisan i histerija je dostigla vrhunac - rekao je Ušakov.

Kada je reč o premeštanju jedinica ruske vojske na teritoriji Rusije više meseci se podiže tenzija, a poslednjih dana i sati situacija je dovedena do apsurda, konstatovao je Putinov pomoćnik.

Foto: EPA

Ukazao je i da je američka strana inicirala razgovor sa Putinom bazirajući se na verovatnoći „invazije“ Rusije na Ukrajinu.

- Bazirajući se na tako katastrofičnom scenariju, američka strana je tražila današnji telefonski razgovor iako je bilo planirano da se on obavi početkom naredne nedelje, tačnije u ponedeljak - objasnio je Ušakov.

Putin je tokom razgovora podsetio na istorijat odnosa SAD, NATO i Rusije.

- Putin je prošao kroz istoriju odnosa SAD, NATO i Rusije, šta je na kraju dovelo do aktuelne krize. Ukazao je da su SSSR i Amerika u vreme Hladnog rata bili apsolutni protivnici ali da su, na primer, 90-tih godina bili nešto poput prijatelja , ali da su čak i tada SAD i NATO imali krajnje nekonstruktivan odnos prema Rusiji. Upravo tada je počelo praktično širenje sfere aktivnosti NATO, upravo tada su primljene nove članice i Alijansa se približila granicama Rusije - prepričao je Ušakov.


Kako je naveo, Bajden je tokom razgovora rekao da su Amerika i Rusija konkurenti, ali da moraju da učine sve kako bi se izbegao najgori scenario u vezi sa Ukrajinom.

- Bajden je rekao da su naše dve velike zemlje i sada konkurenti, ali da moraju da učine sve da podrže stabilnost i bezbednost u celom svetu, kao i da daju sve od sebe da se izbegne najgori scenario u kontekstu aktuelne situacije oko Ukrajine - naveo je on, a prenosi RIA.

Američki predsednik je tokom razgovora sasvim očekivano pomenuo moguće antiruske sankcije ali akcenat nije bio na tom pitanju.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije

Ušakov je dodao da je razgovor dvojice lidera bio izbalansiran i poslovan, da je trajao više od sata a da je do njega došlo u okolnostima napetosti bez presedana i histerije američkih zvaničnika o navodno neminovnom napadu Rusije na Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, brojni svetski lideri su u svetlu eskalacije oko navodne invazije Rusije na Ukrajinu zatražili telefonski razgovor sa Putinom.

 

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku