KIJEV GOMILA TEHNIKU I LJUDSTVO, ČEKA SE POČETAK NAPADA: Ukrajina je rasporedila divizion S-300 i nove oklopne jedinice u Donbas

Tanjug

11. 02. 2022. u 10:26 >> 12:18

UKRAJINSKE snage bezbednosti rasporedile su u Donbasu divizion protivvazdušnog sistema S-300, izjavio je Eduard Basurin, predstavnik Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

КИЈЕВ ГОМИЛА ТЕХНИКУ И ЉУДСТВО, ЧЕКА СЕ ПОЧЕТАК НАПАДА: Украјина је распоредила дивизион С-300 и нове оклопне јединице у Донбас

Foto Tanjug/AP

Basurin je naveo da je divizion S-300 prebačen iz Odeske oblasti, prenosi agencija RIA Novosti.

Samoproglašene Narodna republika Donjecka i Luganska tvrde da Kijev priprema ofanzivu na Donbas, dok Zapad optužuje Rusiju da gomila trupe na granici sa Ukrajinom i da priprema invaziju na tu zemlju. Moskva odbacuje te optužbe i traži garancije da se NATO neće širiti, kao i da Ukrajina neće postati članica Alijanse.

Foto Tanjug/AP

-Na aerodrom 'Kramatorsk' (koji je pod kontrolom Kijeva) prebačena je i raspoređena protivavionska raketna divizija S-300 za zaštitu komandnog mesta štaba Operacije ujedinjenih snaga 'Sarmat' iz Odeske oblasti, istakao je portparol.

Takođe je saopštio da je Kijev prebacio u Donbas nove jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

-Komanda Oružanih snaga Ukrajine, uz objašnjenje da održava vojne vežbe, počela je da prebacuje u zonu vojne operacije jedinice 92. zasebne mehanizovane brigade iz Harkovske oblasti. Primećuje se dolazak operativnih grupa brigade u zonu odgovornosti 30. zasebne mehanizovane brigade u pravcu (grada) Debaljceva, rekao je predstavnik Narodne milicije.

Basurin je saopštio da je obaveštajna služba DNR otkrila britanske i poljske plaćenike kod kontakt linije u Donbasu.

„Naša obaveštajna služba potvrđuje da se britanski i poljski plaćenici nalaze u rejonima Širokino i Popasna. Informacije iz otvorenih izvora potvrđuju njihovo prisustvo u Donbasu“, rekao je Basurin.

Istovremeno, Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike saopštava da je kod kontakt linije primećena oklopna tehnika Oružanih snaga Ukrajine.

-Kršeći treću odredbu dodatnih mera protivnik nastavlja da raspoređuje naoružanje i vojnu tehniku u naseljenim mestima na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine, saopštila je Narodna milicija.

Foto printskrin FB

Konkretno, u selu Teplo primećena su dva oklopna vozila BTR-4, a u blizini gradova Sčastje i Popasna – BTR-80 i BRDM-2.

Sukob na istoku Ukrajine traje skoro osam godina, a za to vreme je, prema podacima UN, stradalo preko 13.000 ljudi, a oko 44.000 je povređeno.

SAD i druge zemlje NATO-a podstiču napetost u Donbasu, jer isporučuju Ukrajini naoružanje i šalju vojne instruktore. Moskva je više puta pozivala da se region prestane pumpati oružjem, jer to može podstaći Kijev na vojne avanture.

Situacija oko Ukrajine dovela je do eskalacije tenzija u odnosima Zapada i Rusije koja nije zabeležena od Hladnog rata.

BONUS VIDEO: Srpski Lazar na poligonu pokazuje svoje mogućnosti kao moderno borbeno vozilo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)