LONDON MORA DA PROMENI RETORIKU: "Rusko-britanski odnosi su sada na niskom nivou..."

Novosti onlajn

09. 02. 2022. u 19:57

RUSIJA se zalaže za ravnopravan dijalog sa Velikom Britanijom, London treba da promeni ton retorike prema Moskvi, a razvoju odnosa ne bi trebalo da smetaju ograničenja, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova uoči razgovora šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa njegovom britanskom koleginicom Liz Tras.

ЛОНДОН МОРА ДА ПРОМЕНИ РЕТОРИКУ: Руско-британски односи су сада на ниском нивоу...

Foto: Arhiva

U saopštenju se napominje da, uprkos različitim stavovima Rusije i Velike Britanije po čitavom nizu međunarodnih i bilateralnih pitanja, Moskva polazi od „korisnosti smislenog dijaloga, pogotovo što je reč o partnerima u Savetu bezbednosti UN i G20“.

- Rusko-britanski odnosi su sada na niskom nivou i to nikako našom krivicom... Situaciju u međudržavnom dijalogu pogoršava i oštra antiruska retorika britanskih zvaničnika, koja je na ivici zdravog razuma - navodi se u komentaru Ministarstva.

U Ministarstvu su, između ostalog, ukazali da se iz Londona redovno čuju izjave o nekoj „ruskoj agresiji i destabilizujućim koracima“.

- Dolazi i do otvorenih pretnji. Britanska strana mora biti svesna da je bez jasne promene tona u govoru predstavnika britanskog rukovodstva nemoguća produktivna saradnja ni u rešavanju bilateralnih, ni u regulisanju međunarodnih problema - ističe se u saopštenju.

Foto: Printskrin Youtube / Ruptly

- Polazimo od činjenice da odnosi između naših zemalja treba da budu zasnovani na principima jednakosti i međusobnog poštovanja, bez veštačkih ograničenja koja ometaju poslovima. Dijalog treba da ima dodatnu vrednost za obe strane i da vodi naknadnim praktičnim koracima - zaključilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukoliko London uvede sankcije pravnim i fizičkim licima u Rusiji izazvaće još jednu rundu napetosti u bilateralnim odnosima, dodaje Ministarstvo.

- Osim toga, Velika Britanija na taj način podriva sopstvenu investicionu atraktivnost i faktički ugrožava svoj krupni biznis, koji aktivno sarađuje sa ruskim ekonomskim operatorima - ocenjuje se u saopštenju.

"London želi da uvede ograničenja svim ruskim kompanijama"

Takođe se podseća da je nedavno objavljeno da je vlada Velike Britanije podnela parlamentu dokument koji predviđa nove osnove za uvođenje sankcija protiv ruskih pravnih i fizičkih lica.

- Na taj način London želi da stekne mogućnost da uvede ograničenja svim kompanijama koje su povezane sa ruskom državom, rade u interesu ruske države ili pripadaju sektoru privrede koji je strateški važan za rusku državu - navode iz Ministarstva.

Rusko Ministarstvo istaklo je da Velika Britanija ostaje „aktivan pristalica antiruskih sankcija Zapada“.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je ranije da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarati o evropskoj bezbednosti i razvoju pravno utvrđenih dugoročnih bezbednosnih garancija na razgovorima u Moskvi sa Liz Tras 10. februara. Forin ofis takođe je obavestio da će Trasova sa ruskim kolegom razgovarati o diplomatskom rešenju krize oko Ukrajine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)