SAD PODSTIČU REVIZIJU MINSKIH SPORAZUMA: "Deeskalacija će se postići prestankom naoružavanja ukrajinskih snaga"

R. V.

09. 02. 2022. u 15:51

SJEDINjENE Američke Države se zalažu za reviziju sporazuma iz Minska, što podstiče zaoštravanje krize u Donbasu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

САД ПОДСТИЧУ РЕВИЗИЈУ МИНСКИХ СПОРАЗУМА: Деескалација ће се постићи престанком наоружавања украјинских снага

Foto printskrin FB

- Uvereni smo da se deeskalacija može postići veoma brzo. Da bi se to uradilo, potrebno je zaustaviti isporuke naoružanja Ukrajini, povući zapadne vojne savetnike i instruktore sa njene teritorije, zaustaviti zajedničke vežbe Oružanih snaga Ukrajine i zemalja NATO-a, kao i da se ukloni svo strano oružje van ukrajinske teritorije - dodala je ona, pozivajući na prekid veštačke eskalacije situacije.

Konflikt na istoku Ukrajine traje skoro osam godina, a za to vreme, prema podacima UN, više od 13.000 ljudi je izgubilo život, a oko 44.000 je povređeno. O deeskalaciji se razgovara na sastanku kontakt grupe u beloruskoj prestonici, na osnovu sporazuma iz Minska.

Dokument predviđa ustavnu reformu, prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja sa linije dodira. Istovremeno, ukrajinske vlasti su sada koncentrisale najveći deo vojske na granici sa samoproglašenim DNR i LNR i redovno pucaju na miliciju, uključujući i korišćenje zabranjene opreme.

Foto: Ukrainian Police Press Office via AP

Tenzije u Donbasu podstiču SAD i druge zemlje NATO-a da snabdevaju Ukrajinu oružjem i vojnim instruktorima. Moskva je više puta pozivala da se prestane sa upumpavanjima oružja u region, jer bi to moglo da isprovocira Kijev na vojne avanture.

Ipak, Zapad je, pozivajući se na zabrinutost zbog „ruske agresije“, već predao Ukrajincima oružje u vrednosti od nekoliko milijardi dolara. Konkretno, protivtenkovski raketni sistemi Džavelin, patrolni čamci, snajperske puške i kontrabaterijske radarske stanice došli su iz Sjedinjenih Država, NLAV protivtenkovski bacači granata iz Velike Britanije i Bajraktar ​​TB2 dronovi za napad iz Turske.

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo