"UKRAJINA NEĆE MOĆI U NATO NAREDNIH 10 GODINA!": Bivši ukrajinski obaveštajac - "Protiv prijema Kijeva u alijansu bi bilo 40 posto članica"

Novosti onlajn

07. 02. 2022. u 16:10

OKO 40 odsto zemalja koje su članice alijanse bilo bi protiv ulaska Ukrajine u NATO. Ovo je u eteru kanala Politeka izjavio bivši predsednik Spoljne obaveštajne službe Ukrajine general Nikola Malomuž.

УКРАЈИНА НЕЋЕ МОЋИ У НАТО НАРЕДНИХ 10 ГОДИНА!: Бивши украјински обавештајац - Против пријема Кијева у алијансу би било 40 посто чланица

Foto: Depositphotos

Prema njegovim rečima, Kijev ne treba da računa na pozitivne korake u tom pravcu u bliskoj budućnosti: mnoge države ne bi podržale učešće ukrajinske strane čak ni u Akcionom planu za članstvo u bloku.

- Predviđamo da bi negde oko 12 zemalja članica NATO-a bilo protiv ili uzdržano. Odnosno, negde oko 40 odsto ne bi prihvatilo naše inicijative oko ulaska - naglasio je general.

Malomuž tvrdi da se o pitanju mogućeg članstva Ukrajine na ovaj ili onaj način razgovaralo na sastanku Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena. On je podsetio i na izjavu Stejt departmenta da Kijevu neće biti odobreno učešće u alijansi još najmanje deset godina. Polazeći od toga, treba pretpostaviti da „niko neće dalje rizikovati situaciju“, rezimirao je general.

Vrhovna rada Ukrajine je u decembru 2014. izmenila dva zakona, napuštajući vanblokovski status države. U februaru 2019. godine, parlament zemlje usvojio je amandmane na ustav, fiksirajući kurs ka Evropskoj uniji i NATO-u. Ukrajina je postala šesta država koja je dobila status partnera Severnoatlantske alijanse sa pojačanim sposobnostima.

Foto: EPA

Rusija je krajem prošlog decembra objavila nacrte ugovora sa Sjedinjenim Državama i sporazuma sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva, posebno, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije uzdržavanja od daljeg širenja alijanse na istok, od pridruživanja ukrajinskom bloku i uspostavljanja vojnih baza u postsovjetskim zemljama. Predlozi sadrže i klauzulu o nerazmeštanju udarnog naoružanja u blizini granica Rusije i povlačenju snaga alijanse u istočnoj Evropi na položaje iz 1997. godine.

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku