ALEKSANDAR LUKAŠENKO UPOZORAVA: "Ko nagazi 'crvenu liniju' dobiće ono što mu sleduje!"

Novosti onlajn

06. 02. 2022. u 15:37

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko poručio je da će ruska i beloruska vojska zajednički odgovoriti ako Kijev pokrene rat u Donbasu ili krene da ratuje protiv Minska ili Moskve. Kako kaže, Kijevu su saopštene „crvene linije”, a ukoliko ih pređe, dobiće odgovor.

АЛЕКСАНДАР ЛУКАШЕНКО УПОЗОРАВА: Ко нагази црвену линију добиће оно што му следује!

Foto: Arhiva Novosti

Lukašenko je u intervjuu za Jutjub kanal „Solovjov lajv“ upozorio da bi, u slučaju da ukrajinske vlasti započnu rat u Donbasu, beloruska vojska postupila „isto kao i ruska“. Na pitanje da li bi to bio zajednički odgovor Moskve i Minska, beloruski lider je odgovorio: „Naravno“.

- Slušajte, mislite da se šalimo na južnoj granici danas? Ne moram ja da vam objašnjavam - prokomentarisao je Lukašenko mere koje se preduzimaju u zemlji za jačanje granice sa Ukrajinom i zadataka koje se izvode u februaru tokom rusko-beloruskim zajedničkih vojnih vežbi.

Arhiva Novosti

On je takođe naveo da je krajem januara Minsk presreo ukrajinsku bespilotnu letelicu koja je narušila državnu granicu kada je izviđala područje gde se koncentrišu ruske i beloruske snage u okviru zajedničkih vežbi.

Znamo odakle je doleteo, videli smo njegovu celu rutu – to je bio ukrajinski dron, naglasio je predsednik, dodajući da će Minsk oštrije reagovati na provokacije Kijeva.

Na pitanje da li su belorusko-ruske zajedničke vojne vežbe usmerene protiv Ukrajine, beloruski predsednik je odgovorio da ukoliko bude potrebno, onda će biti i protiv Ukrajine i protiv NATO-a. On je objasnio da će tako biti ako „neko pokuša da ide dalje od incidenta sa dronom sa teritorije Ukrajine“.

S tim u vezi, šef beloruske države je podsetio da su Moskva i Minsk izneli „crvene linije” Kijevu i da će dobiti odgovor ukoliko ih pređe. Istovremeno je izneo mišljenje da SAD guraju Ukrajinu u rat.

Lukašenko je napomenuo da je „predsednik Rusije sve uradio kako treba“ u pogledu Kijeva

- Podržavam ga. Izneli smo 'crvene linije'. Ko nagazi 'crvenu liniju' – dobiće šta mu sleduje! - naglasio je beloruski lider.

Upitan da li bi odgovor mogao da bude raketni udar na ukrajinsku teritoriju, Lukašenko je upozorio da odgovor ne bi bio „samo to“.

- Ako si povukao 'crvenu liniju', zbog čega si to učinio? Da je niko ne bi prešao - istakao je Lukašenko.

Predsednik je takođe saopštio da Minsk neće isporučivati gorivo, mazivo i struju Ukrajini ako Kijev inicira zaoštravanje sa Moskvom.

Foto: EPA

- Ako krenu da ratuju protiv nas ili Rusije, prekinućemo sve isporuke – ne samo goriva i maziva, već i struje, zajedno sa Rusijom. Dakle, ratovaćemo, branićemo se - dodao je.

Istovremeno, dodao je da se razočarao u ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog i nazvao ga "amorfnim", čovekom bez jake volje. Nekako se nakupilo, kaže Lukašenko. Kada je počeo otvoreno da izjavljuje: „Amerika smo mi“, a „Rusija i Belorusija su neprijatelji“, tada je već poludeo, konstatovao je beloruski lider.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini