LAVROV: BESMISLICA O "LAŽNOM VIDEU" - Poruka Moskve povodom tumačenja Zapada da Rusija traži izgovor za invaziju na Ukrajinu

N. S.

04. 02. 2022. u 23:29

KREMLj je juče kao neosnovane ocenio optužbe SAD da Rusija nastoji da smisli izgovor za invaziju na Ukrajinu.

ЛАВРОВ: БЕСМИСЛИЦА О ЛАЖНОМ ВИДЕУ - Порука Москве поводом тумачења Запада да Русија тражи изговор за инвазију на Украјину

Foto AP

Prethodno je Vašington saopštio da američke obaveštajne službe veruju da je Rusija napravila plan da koristi lažni video u kojem bi se navodno prikazale užasne scene nakon eksplozije koja cilja ruski narod, kao uvod za invaziju.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajsa nije želeo da iznese novinarima juče dokaz o tim tvrdnjama američkih obaveštajnih zvaničnika.

- Besmislenost takvih tvrdnji, a njih je svakim danom sve više, očigledna je svakom iskusnom politikologu - rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući vesti o "lažnom videu" kao uvod za početak rata u Ukrajini.

U sličnom tonu reagovao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Kada je reč o ovom pitanju, preporučio bih svima da ne uzimaju nečije reči zdravo za gotovo, naročito onih iz Stejt departmenta - izjavio je Peskov.

Ali, američki saveznici, za sada bar, više veruju Vašingtonu sudeći po reakciji Londona.

- Britanija je čvrsto uverena da Rusija nastoji da smisli izgovor za invaziju na Ukrajinu - izjavio je juče portparol britanskog premijera Borisa Džonsona.

Na drugoj strani, iz Donbasa stižu drugačije najave.

- Obaveštajni podaci samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) sugerišu da su pripreme ukrajinske armije za ofanzivu u Donbasu ušle u finalnu fazu - izjavio je tokom jučerašnjeg dana portparol Narodne milicije LNR-a Ivan Filiponenko.

- Prema našim obaveštajnim podacima, ukrajinsko rukovodstvo uz podsticaj zapadnih pokrovitelja održava pripreme za sprovođenje agresije u Donbasu protiv naroda Republike. Pripreme ukrajinskih oružanih snaga za ofanzivu u Donbasu su ušle u završnu fazu.

Rusi i Ukrajinci "treniraju", Foto AP

Foto AP

On je naveo da je većina protivtenkovskih sistema "javelin", TOW i NLAW, koje je Ukrajina dobila od SAD i Britanije, isporučena na liniju angažovanja u Donbasu, i da komanda ukrajinskih oružanih snaga ubrzano premešta "u zonu operacije udruženih snaga" svoje osoblje obučeno za upotrebu ovih sistema inostrane proizvodnje.

Juče je američka vojna oprema počela je da stiže u Poljsku kako bi se ojačao istočni bok NATO. Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena najavila je u sredu raspoređivanje skoro 3.000 američkih vojnika u istočnu Evropu u narednim danima.

- Ovo je jasan signal savezničke solidarnosti - napisao je on na svom tviter-nalogu, objavljujući fotografije vojnika kako istovaraju opremu iz jednog transportnog aviona "C-130 herkules". Privatna TVN24 prikazala je juče istovar dva američka aviona na aerodromu "Žešov-Jasionka" u južnom delu Poljske. Televizija je izvestila da je do sada sletelo šest američkih aviona. Još se ne zna kada će stići američki vojnici i gde će biti stacionirani.

NOVINARI

NOVINARI britanskih, američkih i estonskih medija nalaze se u Donbasu i pripremaju montirane izveštaje koji navodno pokazuju agresiju iz Rusije i Donbasa, tvrdi Filiponenko, pozivajući se na obaveštajne podatke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!