FON DER LAJEN: Zajednički radimo na odgovoru na rusko pismo

Tanjug

03. 02. 2022. u 16:26

EVROPSKA unija radi na zajedničkom odgovoru na pismo koje su mnoge zemlje članice EU dobile od Rusije ranije ove nedelje u kojima se traže bezbednosne garancije, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Заједнички радимо на одговору на руско писмо

Foto: Tanjug/AP

- Radimo na koordinaciji odgovora...Mi smo jedinstveni u Evropskoj uniji i stoga je jasno da će se odgovor odražavati to jedinstvo - rekla je Fon der Lajen novinarima tokom posete Helsinkiju, preneo je Rojters.


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uputilo je pismo koje je poslao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov članicama NATO-a i OEBS-a, sa pitanjem da li planiraju da ispoštuju obaveze da ne jačaju svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih.

Lavrov se, između ostalih sporazuma, osvrnuo na Povelju o evropskoj bezbednosti, koja je potpisana na Samitu OEBS-a u Istanbulu u novembru 1999. godine, preneo je finski sajt Yle. On je citirao "princip nedeljive bezbednosti" koji se pominje u povelji i optužio zemlje u EU i NATO da ga tumače kako im odgovara i da ga koriste za promovisanje sopstvene agende. Zapadne zemlje nastavljaju da iz njega izvlače samo one elemente koji im odgovaraju, a to je pravo država da budu slobodne da biraju saveze radi obezbeđenja isključivo sopstvene bezbednosti, navodi se u pismu.

Lavrov je, takođe, optužio zemlje da imaju uski, a ne kolektivni pristup bezbednosti. Princip nedeljive bezbednosti se selektivno tumači kao opravdanje za tekući kurs ka neodgovornom širenju NATO-a, dodao je on. U pismu se traži jasan i brz odgovor od pojedinačnih država članica, a ne od bloka, o tome kako vlade planiraju da održe svoju posvećenost nedeljivoj bezbednosti.

 

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao