AMERIČKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: Rusija razmatra plan da inscenira incident s Ukrajinom, Pentagon šalje 3.000 vojnika

Tanjug

03. 02. 2022. u 20:25

OBAVEŠTAJNI zvaničnici SAD veruju da je Rusija napravila plan o izazivanju incidenta kojim bi opravdala invaziju na Ukrajinu, objavila su danas dva američka lista, pozivajući se na izvore koji su upoznati sa tim.

АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ТВРДЕ: Русија разматра план да инсценира инцидент с Украјином, Пентагон шаље 3.000 војника

Foto Tanjug/AP

Njujork Tajms je objavio da plan Rusije uključuje korišćenje lažnog video snimka, koji bi sadržao insceniranje i snimanje izmišljenog napada ukrajinske vojske, bilo na rusku teritoriju ili na ljude koji govore ruski na istoku Ukrajine, a Vašington post je objavio da su američke obaveštajne službe skinule tajnost sa detalja takvog plana i da se očekuje da će on biti otkriven danas, prenosi Rojters.

-Ne znamo definitivno da li je to put kojim će Rusija ići, ali znamo da je to opcija koja se razmatra, to bi uključilo i određeni broj osoba koji bi glumile ožalošćene, zbog ljudi koji su ubijeni, kao i raspoređivanje mrtvih tela, kojima bi se potvrdile žrtve u incidentu koji bi Moskva sama iskonstruisala, saopštio je zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džonatan Fajner u intervjuu za američki MSNBC, kao odgovor na novinske izveštaje.

Rusija je danas optužila SAD da pojačavaju tenzije i ignorišu pozive Moskve za eskalaciju napetosti oko Ukrajine, dan nakon što je Vašington najavio da će poslati skoro 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumuniju.

Moskva istovremeno negira planove za invaziju, ali je prikupila hiljade vojnika na granici sa Ukrajinom, navodi Rojters.

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)