ERDOGAN IZMEĐU NATO-a I RUSIJE: Poseta Kijevu pokušaj nametanja posredničke uloge

D. D. S.

03. 02. 2022. u 13:26

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan posetiće danas Kijev, gde je najavljeno da će biti potpisano desetine sporazuma između dve zemlje. Ali eventualni sukob Rusije i Ukrajine znači gubitak. Erdogan se ponudio da bude posrednik između Moskve i Kijeva, ali je naglasio da je protiv ruske invazije u Ukrajini.

ЕРДОГАН ИЗМЕЂУ НАТО-а И РУСИЈЕ: Посета Кијеву покушај наметања посредничке улоге

Foto: Depositphotos/Printscreen

Stručnjaci, međutim, smatraju da nema izgelda za uspeh, a Ankara ostaje razapeta i balansira između članstva u NATO i interesa prema Rusiji.

Ankara ima dobre odnose sa Kijevom i Moskvom, ali se protivi ruskoj politici u Siriji i Libiji, kao i činjenici da se Krim pripojio Rusiji 2014. godine. Vrednost trgovine između Turske i Ukrajine iznosila je sedam milijardi dolara u 2021. godine, a vrednost izvoza ukrajinskih proizvoda 4,1 milijardu. Iako Turska ojačava saradnju sa Rusijom po pitanju odbrane i energije, Turska je prodala dronove Ukrajini, što je naljutilo Moskvu. Putin je već prebacio Turskoj da previše snažno podržava Ukrajinu i pozvao Ankaru da preispita svoju politiku.

Nemački Dojče vele navodi da su odnosi Rusije i Turske komplikovani. Ankara je članica NATO-a, a rado kupuje rusku vojnu tehnologiju, uprkos protivljenju zapadne vojne alijanse i Vašingtona.

Turska zavisi od ruskog gasa. Skoro ukupne energetske potrebe zemlja pokriva iz inostranstva. Turska je 2020. potrošila 48,1 milijardu kubnih metara gasa, od čega su 33,6 milijardi uvoz iz Rusije. Zavisnost Turske od uvoza energenata pokazala se pre nekoliko dana, kada je zbog tehničkog kvara prekinuta isporuka gasa iz Irana. Na nekoliko dana je zaustavljena proizvodnja u delovima turske industrije. Ako sukob izbije u zimu, i prekine se dotok gasa, onda Turska uviđa da nema nikakvu šansu.

I u turističkoj branši su turisti iz Rusije izuzetno brojni. Osim toga, za Tursku je Rusija značajno tržište, naročito za poljoprivredne proizvode.

No, i Ukrajina za Tursku sve više dobija na značaju. Turska je 2020. godine bila najveći investitor u Ukrajini. Pehlivan svakodnevno elektronski objavljuje novosti iz tursko-ukrajinskih privrednih odnosa.

Zbog svega toga, Ankara želi po svaku cenu da izbegne eskalaciju u ukrajinskoj krizi. Turska ekonomija, koja je ionako u problemima, mogla bi da pretrpi veliku štetu. Bila bi ugrožena i Erdoganova politika niskih kamata kojom namerava da privuče što veće inostrane investicije.

Erdogan će u Kijevu, ocenjuju analitičar, pokazati bliskost sa domaćinom Vladimirom Zelenskim. Ali neće biti odlučujuća Erdoganova poseta Kijevu, već Rusiji, navodi Dojče vele i dodaje da će se uskoro videti da li će Putin dati šansu Erdoganovoj posredničkoj ulozi, i kakvu bi protivuslugu za to tražio.

BONUS VIDEO: 

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)