BRITANSKI AVIONI PRESREĆU RUSKE BOMBARDERE: Tajfuni RAF poleteli na grupu letelica koje su zoni od interesa Londona

P. Z. S. / ukdefencejournal.org.uk

02. 02. 2022. u 17:05

BRITANSKI avioni su trenutno u vazduhu reagujući na približavanje ruskih bombardera. RAF rutinski identifikuje, presreće i prati ruske avione koji prolaze u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini područja interesovanja Ujedinjenog Kraljevstva.

БРИТАНСКИ АВИОНИ ПРЕСРЕЋУ РУСКЕ БОМБАРДЕРЕ: Тајфуни РАФ полетели на групу летелица које су зони од интереса Лондона

Foto: Tanjug/AP


Ovo je rutinska kontrola i nema razloga za brigu. Avioni tipa Tajfun za brze reakcije su angažovani da presretnu ruske bombardere dok se približavaju zoni interesovanja Velike Britanije.

Portparol RAF-a je potvrdio:

-Lovci Tajfun za brzo reagovanje iz eskadrile RAF u Losimutu, uz podršku tankera Vojadžer iz RAF baze u Brize Nortonu, pleteli su protiv neidentifikovanih aviona koji se približavaju zoni interesovanja Ujedinjenog Kraljevstva. Nećemo nuditi nikakve dodatne detalje o ovoj tekućoj operaciji dok se ne završi.

Koja je razlika između područja interesa Ujedinjenog Kraljevstva i suverenog vazdušnog prostora Ujedinjenog Kraljevstva?

Suvereni vazdušni prostor je onaj vazdušni prostor iznad teritorije jedne nacije i područje od interesa obuhvata međunarodni vazdušni prostor za koji je država na neki način odgovorna, kao što je pružanje usluga kontrole letenja. Ulazak u oblast interesovanja je u redu, rutinski i nešto normalno. Ulazak u nacionalni suvereni vazdušni prostor nije. Malo je verovatno da će ovi avioni ući u britanski suvereni vazdušni prostor.

Specijalista za obaveštajne poslove otvorenog koda @mm0ndk je potvrdio da su najmanje 3 LOVCA-bombardera u vazduhu uz podršku 3 tankera i aviona A-50 AVAKS.

Kako funkcioniše zadatak upozorenja za brzu reakciju?

Prema veb stranici RAF-a, Nacionalni operativni centar protivvazdušne odbrane (NADOC) pri vazdušnoj komandi RAF-a,u Haj Vajkombu objedinjuje informacije sa radarskih lokacija širom Ujedinjenog Kraljevstva i iz civilnog vazdušnog saobraćaja i obaveštajnih agencija.

-Odlučili su da je pretnja dovoljna da mlaznjaci Tajfun polete i prenesu naređenje Centrima za kontrolu i izveštavanje (CRC) RAF u Skamptonu i Boulmeru. CRC-ovi imaju direktan kontakt sa pilotima u RAF Losimautu i prenose šifrovanu poruku. Piloti RAF u Koningsbiju dobijaju naređenje da budu u pripravnosti u kokpitima svojih Tajfuna. Baza RAF u Koningsbiju je druga KRA stanica u Velikoj Britaniji.

BONUS VIDEO - RUSI PODIGLI DVA BORBENA AVIONA ZBOG AMERIKANACA Snimak objavilo rusko Ministarstvo odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!