AVGANISTAN OTVORIO UNIVERZITETE: Studentkinje ulaze na posebna vrata

Tanjug

02. 02. 2022. u 09:33

JAVNI univerziteti u Avganistanu danas su prvi put otvoreni otkako su talibani preuzeli vlasti u zemlji prošle godine, a od danas su se i studentkinje pridružile kolegama u kampusima.

АВГАНИСТАН ОТВОРИО УНИВЕРЗИТЕТЕ: Студенткиње улазе на посебна врата

Foto: Tanjug AP

Talibanska administracija nije zvanično objavila svoj plan za studentkinje, ali su obrazovni zvaničnici rekli izveštaču Rojtersa da je i ženama dozvoljeno da pohađaju nastavu pod uslovom da su fizički odvojene od studenata.

Lokalni izvori su potvrdili da su u gradu Džalalabadu na istoku zemlje studentkinje ulazile kroz posebna vrata na Univerzitet Nangarhar, jedan od većih državnih univerziteta otvorenih ove nedelje.

Tokom svoje prethodne vladavine od 1996. do 2001. godine konzervativni islamisti talibani zabranjivali su ženama i devojčicama obrazovanje.

Danas oni tvrde da su se promenili, ali i dalje nije jasno da li je devojčicama dozvoljeno da se vrate u škole u svim provincijama.

Neki privatni univerziteti su ponovo otvoreni, ali u mnogim slučajevima studentkinjama nije bilo odobreno da se vrate da pohađaju nastavu.

BONUS VIDEO:

UZNEMIRUJUĆ VIDEO: Talibani snimili kako likvidiraju šefa policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a