TRGOVANJE DOZVOLAMA ZA CO2: Dostiglo rekordnih 760 milijardi evra, EU "pogurala" cene

Tanjug

31. 01. 2022. u 17:42

VREDNOST trgovanja dozvolama za ugljen-dioksid (CO2) na globalnom tržištu porasla je za 164 odsto na rekordnih 760 milijardi evra (851 milijardu dolara) prošle godine, prema današnjim podacima kompanije Refinitiv (Refinitiv) koja se bavi prikupljanjem i distribucijom finansijskih informacija.

ТРГОВАЊЕ ДОЗВОЛАМА ЗА ЦО2: Достигло рекордних 760 милијарди евра, ЕУ погурала цене

TENT / Foto Tanjug

Najveći deo tog povećanja potiče iz Sistema Evrospke unije za trgovinu emisijama štetnih gasova (EU ETS), koji je pokrenut 2005. godine i koji predstavlja najuređenije tržište ugljenika na svetu, prenosi Rojters.

Evropsko tržište CO2 učestvuje sa čak 683 milijarde evra ili sa 90 posto u ukupnoj vrednosti tog globalnog tržišta, pokazao je godišnji izveštaj Refinitiva pod nazivom "Karbon Markit".

Cene trgovanja dozvolama za ugljen-dioksid su u EU ETS sistemu završile 2021. na nivou iznad 80 evra po toni, što je više nego dvostruko iznad cene na kraju 2020, a procenjuje se da će ambiciozni klimatski ciljevi EU za smanjenje emisije štetnih gasova za 55 posto do 2030. godine dovesti do daljeg zaoštravanja situacije na tržištu.

Rastu cena dozvola za CO2 doprinelo je i poskupljenje prirodnog gasa od četvrtog kvartala prošle godine, koje je dovelo do veće proizvodnje elektrčne energije iz uglja, što je podstaklo potražnju za dozvolama.

Analitičari predviđaju da će cene gasa nastaviti da utiču na cene dozvola za ugljenik u EU i ove godine.

-Skuplje dozvole za emisije štetnih gasova pogodile su termoelektrane na ugalj relativno teže nego gasne elektrane, ali je zbog rastućih cena gasa u drugoj polovini 2021. godine proizvodnja termoelektrana na ugalj i dalje bila profitabilnija, navodi glavni analitičar za tržište ugljenika u Refinitiv Ingvild Sorhus.

Šeme trgovanja emisijama štetnih gasova, ili tržišta ugljenika, predstavljaju tržišne alate koji imaju za cilj da ograniče emisije gasova sa efektom staklene bašte. Tim šemama se predviđa oganičenje na količinu CO2 koju zemlje ili kompanije mogu da emituju, a ako prekorače utvrđenu granicu mogu da kupuju dozvole od drugih.

BONUS VIDEO: SNEG U BEOGRADU - Formiran beli pokrivač u glavnom gradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024